Nehéz helyzetbe kerültek a spárgatermesztők: nem bírják tartani a lépést a kereslettel

Nehéz helyzetbe kerültek a spárgatermesztők: nem bírják tartani a lépést a kereslettel

agrarszektor.hu
Számos európai országban nagyobb a spárga iránti kereslet, mint a kínálat, ami főként az áprilisi hideg időjárásnak köszönhető, mert lelassította a termelést. A kereslet azonban jól alakul, mivel egyre több országban engedélyezik az éttermek újbóli megnyitását. Az Egyesült Államokban is jó a spárga iránti kereslet, de az árak történelmi mélyponton állnak. Úgy tűnik azonban, hogy a készletek csökkenése miatt az árak ismét emelkednek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hollandia: A spárgapiacon nincs többlet. Súlyos hiány van zöld spárgából.

A holland spárgaszezonban a kereslet általában nagyobb volt, mint a kínálat. 

Nem sok termelőt hallani emiatt panaszkodni. Nem volt még semmilyen kínálati csúcsunk. Ugyanakkor a kereslet továbbra is jó szinten van. A kiskereskedelmi kereslet eddig a szezonban jó volt, és a korlátozások enyhülésével a héten a vendéglátóipar kereslete is eléggé megnőtt. Senkinek sincs készlete, így ha minden étterem csak egy láda spárgát rendelne, máris nagy lenne a forgalom. Általában jó mennyiséget tudunk szállítani, és a kiskereskedelemmel közösen is tudunk akciókat indítani, de nincsenek feleslegek, ami persze kedvező az értékesítés szempontjából 

- mondja egy termelő.

Az egész szezonban komoly hiányt tapasztaltunk a piacon a zöld spárgából, de ez a spanyolországi és az európai időjárási viszonyoknak is köszönhető. A kínálat legkorábban a jövő hét közepére fog valamelyest bővülni. A tengerentúli export még nem éri el a 2019-es szintet, de úgy tűnik, jó úton haladunk. Az európai export jól halad. A szabadföldi kínálat korlátozott a hideg időjárás miatt, ami nagyon keresetté teszi a spárgát

 - mondja a termelő.

Belgium: A termelés lassan indul

Belgiumban a szabadföldi spárgaszezon a szokásosnál 2,5-3 héttel később kezdődött. Az április az elmúlt évek egyik leghidegebb hónapja volt, ezért a termelés csak lassan indul be. A kereslet jó szinten van, annak ellenére, hogy a vendéglátóipar még mindig zárva van. Ezen a hétvégén a belga vendéglátóipar is újra megnyitja kapuit. Ez tovább élénkítheti a spárga iránti keresletet. Az ömlesztett spárga árverési ára a múlt héten kissé emelkedett, míg a csomagolt spárga ára csökkent.

Németország: Nehéz szezonkezdet

A német spárgaszezon kezdete rendkívül nehéz volt. A hideghullám és az éjszakai fagy miatt a mennyiségek jelentősen csökkentek, különösen a keletnémet termőterületeken. 

Csak a jövő héten kezdjük el betakarítani az első, fűtetlen termesztésből származó spárgát

- mondta egy termelő.

A tavalyi évvel ellentétben úgy tűnik, hogy a német fogyasztóknak is kisebb az étvágyuk a regionális spárga iránt. Kisebb mennyiséget adnak el, ami állítólag a vásárlóerő csökkenésével függ össze. A kiskereskedelmi láncok viszonylag alacsony árakkal próbálják fenntartani a fogyasztást. Ugyanakkor a dél-német termesztési régiók (Bruchsal és München) viszonylag nagy kínálata nyomást gyakorol a piacra.

Anglia: A spárgaszezon lassan kezdődik

Az angliai spárgatermesztők kisebb mennyiségben már megkezdték a betakarítást. Az alagutas állományok betakarítása folyamatban van, és egy colchesteri termelő szerint a szabadföldi termesztésből is érkezik már nagyon kis mennyiség. A szezon a hideg éjszakák miatt lassan indult be. A múlt héten minden reggel fagypont alatti hőmérsékletet mértek, de erre a hétre már nem jósolnak több fagyot. Emellett rendkívül száraz is volt az időjárás. Január és február nagyon csapadékos volt, de azóta nagyon kevés eső esett, és a termelőknek öntözniük kellett az ültetvényeket. A meleg napok nagyon jól jönnének, hogy elősegítsék a spárga növekedését, de jó mennyiségek vannak kilátásban. A spárga iránti kereslet jelenleg nagyon magas. A spárgaszezon június közepéig tart. A vendéglátóipar május 17-én nyit teljesen, és addigra nagyobb kínálatnak kell lennie, hogy kielégítse a további keresletet.

Olaszország: Hiány az olasz piacon

Ez nem egy könnyű spárgaszezon. 

A legutóbbi fagyok hatással voltak a termés növekedésére. A termelők körében nyomott a hangulat. Olyannyira, hogy nagyon aggódnak a spárgatermesztés jövője miatt Közép-Olaszországban. A mostani spárgaszezon lassan indult be, és a betakarítás még nem teljes. Mivel jelenleg termékhiány van az olasz piacokon, a magas árak jelenthetik az idei évben az egyetlen kapaszkodót a termelők számára. Május a spárga hónapja Olaszországban, mivel a spanyol szezon a végéhez közeledik. Ezért remélem, hogy nem lesz áresés, hogy legalább a májust méltósággal zárhassuk, mint 2016-ban. Jelenleg jól megy a zöld spárga értékesítése, és nagy a kereslet  

- mondta egy szövetkezet értékesítési vezetője. Calabriában egy termelői szervezet mintegy 2 hektáron, szabadföldön termeszti a Sunlim F1 fajtájú zöld spárgát. 

Spanyolország: A zöld spárga iránti kereslet meghaladja a kínálatot

A spanyol zöld spárgaszezon márciusban kezdődött, mintegy 3 héttel később, mint az előző, amikor a szokatlanul korán kezdődött a betakarítás. A szezon kezdete óta a termelés szűkös, a kereslet pedig messze meghaladta a kínálatot. Ez annak köszönhető, hogy Spanyolország fő termőterületén, Granadában ősszel és télen kevés csapadék hullott, valamint hogy idén tavasszal alacsonyabb volt a hőmérséklet. A spárga vetésterülete is csökkent az elmúlt két évi nehéz, túlkínálattal és alacsony árakkal jellemezhető szezon miatt. Mivel Európa más termelő országaiban is kisebb a termés az idén, így Spanyolország kis mennyiségével még mindig uralja az európai piacokat. Olaszország Spanyolország legnagyobb versenytársa, de idén a korlátozott termést a belföldi piac felszívja, így még spanyol spárgát is importálnak. Ezért az árak meglehetősen magasak, és várhatóan nem csökkennek a szezon hátralévő részében sem, amely körülbelül egy hónap múlva ér véget. Addigra Peruból is érkezik majd némi korlátozott mennyiség. A korlátozott kínálat a logisztikai ágazat globális problémáinak eredménye.

Egyesült Államok: Történelmi mélyponton a spárgaárak

Egy kaliforniai székhelyű kereskedő szerint a mexikói Caborcában, a fő spárgatermesztő területen az elmúlt két hónapban véget ért a szezon, bár más mexikói termesztési régiókban is felpörög a betakarítás.

Mexikóban alapvetően egész évben termesztenek spárgát. Jelenleg Baja California, Obregón, San Luis, Washingtonban folyik a szedés, és hamarosan Közép-Mexikóban, Michiganben és New Jerseyben is megkezdődik a betakarítás.   

Azt is mondja, hogy Kaliforniában a spárga vetésterülete továbbra is csökken. Ami a keresletet illeti, 2021-ben eddig jól alakult. A kereskedő szerint az utóbbi hónapokban az élelmiszer-kiskereskedelemben nagy hangsúlyt kapott a spárga, tekintettel a magas haszonkulcsra. 

A kiskereskedők továbbra is profitálnak a koronaidőszakban kialakult lendületből, még akkor is, ha sokaknak kellett visszafogniuk a kiadásaikat. Ez továbbra is érezteti majd hatását. Az árak emelkednek és visszatérnek a normális szintre a Caborcából származó kínálat csökkenése miatt 

- mondja a kereskedő. Előre tekintve, az élelmiszer-szolgáltatás újbóli megnyitása valószínűleg visszahódít majd némi üzletet az élelmiszer-kiskereskedelemtől, de nem eleget ahhoz, hogy jelentősen befolyásolja ezt a szegmenst. Ami az árakat illeti, azok az utóbbi időben történelmileg alacsonyak voltak.

Kína: A koronavírus negatívan hatott az árakra és a termőterületre

A koronavírus világjárvány negatív hatása miatt csökkent a spárga termőterülete az országban, valamint a terményért fizetett ár is. Az országos spárgaültetvények összterülete 2020-ban mintegy 90 ezer hektár volt, ami 5%-os csökkenést jelent 2019-hez képest. A spárga által a hazai piacon generált teljes forgalom megközelítette a 2,5 milliárd dollárt (több mint 2,06 milliárd euró); ez 19%-kal kevesebb, mint 2019-ben. A pekingi Xinfadi nagykereskedelmi piac statisztikái szerint a nagykereskedelmi árak ingadozási mintázata 2020-ban nagyjából hasonló volt a 2019-es évhez. Az anyagköltségek, a földköltségek és a munkaerőköltségek jelentősen emelkedtek, ami negatív hatással volt a termelők nettó nyereségére. A spárga vetésterülete Kínában a következő 1-2 évben várhatóan kissé csökkenni fog. Ahogy a hajtatott spárgatermesztés népszerűsége növekszik és az intelligens termesztési technológia alkalmazása egyre elterjedtebbé válik, a teljes spárgatermelés mennyisége viszont tovább fog nőni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06