Nem árt odafigyelni: ezek a leggyakoribb kérdések a zöldtrágyázással kapcsolatban

Nem árt odafigyelni: ezek a leggyakoribb kérdések a zöldtrágyázással kapcsolatban

agrarszektor.hu
A zöldtrágya kiválasztásakor is figyelembe kell vennünk az integrált növényvédelem alapelveit. Meg kell elsőként határoznunk, hogy mi a zöldtrágyázás célja. Sajnos a gyakorlatban sűrűn lehet találkozni azzal a jelenséggel, hogy a zöldtrágyázásra a szükséges rosszként tekintenek a területalapú támogatás kiegészítéseként.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Pedig a gondos, jól megtervezett zöldtrágyázás szemmel láthatóan javítja a talajok szerkezetét, ami megmutatkozik termés mennyiségi és minőségi tulajdonságai javulásában is - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján. Éppen ezért fontos, hogy több szempontot is figyelembe vegyünk, mielőtt kiválasztjuk a zöldtrágyát.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. szempont: Határozzuk meg a zöldítés célját!

2. szempont: Azonosítsuk a problémákat!

3. szempont: A termőhely kiválasztása

  • Melyik területre szeretnénk tervezni a zöldítést?
  • Milyen az a terület? Kötött, homok, mélyfekvésű? 
  • Savanyú, könnyen tömörödő talajokra kifejezetten jó lehet a csillagfürt, míg a homokos talajok pillangósa a somkóró.

Milyen növény található a szomszédos területeken?

Talán ez a kérdés merül fel legritkábban, mikor zöldtrágya növényt választunk. Pedig ez az integrált növényvédelem szempontjából az egyik legfontosabb tényező. Számos esetben megfigyelhető, hogy ugyan abba a növénycsaládba tartozó zöldítő komponenst választanak a termelők, mint ami a szomszédos tábla kultúrnövénye volt, és a zöldítésen szépen tovább tudnak táplálkozni a rovarkártevők, mivel a zöldítés növényvédelme tilos, ezért teljesen zavartalanul. Kiemelten fontos, hogy olyan zöldítő komponensű keveréket válasszunk, ami se a saját, se a szomszédos táblákon lévő növényeknek nincsenek közös kártevői!

EZ IS ÉRDEKELHET

Emellett a zöldtrágya növény esetében is törekedjünk a változékonyságra, ne minden évben ugyanazokat a növényeket válasszuk. Számos keveréket lehet a kereskedelmi cégek kínálataiban találni, például kedvezhetünk a méheknek. Ezek a keverékek hetekre virágba borítják a területet, így a zöldtrágyázáson kívül a méheknek is kiváló mézelő helyet biztosítanak, így megállapíthatjuk, hogy ezen keverékek használata, nem csak a talajainkat javítja, hanem a biodiverzitást is elősegítik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?