Ezt sokan elrontják az idős gyümölcsfák gondozásakor: itt hibáznak

Ezt sokan elrontják az idős gyümölcsfák gondozásakor: itt hibáznak

Nagy Z. Róbert
Az évek során az idősebb fák sokszor veszítenek vitalitásukból, növekedésük lelassul, és ismétlődő egészségügyi problémákkal küzdhetnek. Ezek mind jelek arra, hogy a fa esetleg tápanyaghiányban szenved. Számos módszer létezik a tápanyag utánpótlására, de az injektálás egy hatékony és célzott megoldás lehet, különösen a nagyobb és idősebb fák esetében.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Miért van szükség tápanyag utánpótlásra?

Az egyéves növényi kultúráknál, - mint a zöldségek többsége -, viszonylag egyszerű a tápanyag utánpótlása, hiszen minden tavasszal a vetés, vagy ültetés előtt akár szervestrágyával, akár műtrágyával megemelhetjük a talaj tápanyag tartalmát. Egy gyümölcsfa azonban akár évtizedekig is ugyanazon a helyen áll, esetében más megoldás kell ahhoz, hogy a talajból általa kivont tápanyagokat pótoljuk. Az idősebb fák esetében az idő múlásával természetes módon csökken a talaj tápanyagainak mennyisége és elérhetősége. A gyökerek elérhetnek olyan mélységekig, ahol az alacsony tápanyagszint még inkább gátolja a fa növekedését és rontja egészségét. Emellett a rossz talajviszonyok, a gyökérzóna károsodása és a környezeti stressz is fokozza az idősebb fák tápanyaghiányát.

Az injektálás módszere

Az injektálás során tápanyagokkal dúsított oldatot juttatunk közvetlenül a fa gyökérzónájába. Az eljárás számos előnnyel jár az idősebb fák esetében. Az injektálással a tápanyagokat közvetlenül a fa számára legpraktikusabb helyekre juttatjuk, ami különösen hasznos, amikor a talajban található tápanyagok elérhetetlenné válnak a gyökerek számára.

Az injektálást legegyszerűbben úgy végezhetjük, hogy a fa körül, ahol a gyökerei feltételezhetően megtalálhatók néhány helyen leverünk egy karót, vagy seprűnyelet 30-40 centiméteres mélységbe, majd kihúzzuk és az így kialakított lyukba öntjük a tápoldatot, tesszük az érett szerves trágyát, vagy a gyantaburkolt hosszú hatású műtrágyát, majd a lyuk tetejét lezárjuk földdel. Öntözéskor innen a tápanyagok folyamatosan oldódnak majd ki és könnyen elérhetőek, felvehetőek lesznek a gyökerek számára. Az injektálásos módszer lehetőséget nyújt a tápanyagok pórlására akkor is, amikor a tápanyagutánpótlás más módszerrel nem lehetséges vagy kevéssé hatékony, például rossz talajviszonyok esetén. Az injektálás egy hatékony és célzott módszer az idősebb fák tápanyagpótlására. A megfelelő diagnózis, a gondosan kiválasztott tápanyagok, és a szakszerű alkalmazás biztosíthatják, hogy az idősebb fák visszanyerjék régi vitalitásukat, és továbbra is egészségesen fejlődjenek.

Egyéb kiegészítő módszerek

Az injektálásos tápanyag utánpótlás mellett érdemes a permetezésekkor lombon keresztül felszívódó lombtrágyákat is tenni a kipermetezett növényvédőszer-keverékbe, mert a leveleken keresztül is sokféle tápanyagot képes a fa felvenni. Ez a módszer tüneti kezelésekre is alkalmas, hiszen ekkor egyből a felhasználás helyére, a levelekre kerül a tápanyag, onnan meg órákon belül be, a levelekbe.

Idős fák körül az is jó megoldás, ha a talajra leterítünk komposztot, vagy érett szerves trágyát és azt sekélyen a talajba dolgozzuk úgy, hogy a felszín közeli gyökerek ne sérüljenek. A házilag elvégezhető injektálásos tápanyagutánpótlást ne keverjük össze a növényvédelemben egyre terjedő módszerrel, mely szintén injektálás, csak abban azesetben az ezt végző szakemberek a fák törzsét megfelelő mélységben megfúrják, és növényvédőszert juttatnak a törzsben futó, víz-, és tápanyag szállító sejtekbe, ami így szétterjed a fában. Ezzel a permetezések kiválthatók, ám nagyon pontos számítások kellenek ahhoz, hogy olyan típusú és mennyiségű szert injektáljanak csak a fába, (és a megfelelő időpontban) ami a termés érésekor már nem lesz megtalálható a gyümölcsben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?