Nagyot fejlesztett a Nébih: ez az adatbázis minden gazdának hasznos lehet

Nagyot fejlesztett a Nébih: ez az adatbázis minden gazdának hasznos lehet

agrarszektor.hu
A Nébih szakemberei elkészítették az EU-ban aktuálisan engedélyezett, valamint az engedélyezési rendelet 2011-es életbe lépése óta visszavont növényvédő szer hatóanyagok adatbázisát. Érdemes a listát gyakran ellenőrizni, ugyanis a hatóanyagok kötelező felülvizsgálata miatt rendszeresen változik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyes hatóanyagok használatát mindig jogszabályban meghatározott időre (7, 10, vagy 15 évre) engedélyezik, amit rendszeres felülvizsgálat követ, hogy a legújabb tudományos követelmények alapján se okozzanak elfogadhatatlan kockázatot. A hatóanyagok pozitív listára való felvételéről, megújításáról vagy visszavonásáról a tagállamok szakértőiből álló ún. Állandó Bizottság dönt, az Európai Bizottság javaslata alapján. A visszavont hatóanyagokat tartalmazó készítményeket a tagállamoknak nemzeti hatáskörben - megadott határidőn belül - szintén vissza kell vonniuk - olvasható a Nébih közleményében.

A Nébih felületein több különböző adatbázissal is segíti a felhasználókat, hogy gyorsan és könnyen tájékozódhassanak az aktuális információkról. E körben a legújabb az EU-ban engedélyezett, valamint 2011-től visszavont növényvédőszer hatóanyagok adatbázisa ide kattintva megtekinthető. A visszavont és lejárt érvényességű készítmények adatbázisát itt lehet megtalálni. Az engedélyezett növényvédő szerek naprakész adatbázisa pedig itt érhető el.

EZ IS ÉRDEKELHET

Felhívjuk a felhasználók figyelmét, hogy mind az okiratok, mind pedig a hatóanyagok érvényességi ideje módosulhat az értékelések és hatósági döntések következtében. Előfordulhat, hogy az okirat még évekig érvényes lenne, de a hatóanyag visszavonása miatt egy újabb határozattal megszűnik. Ugyanakkor az engedély nem feltétlenül jár le az érvényességi idő után, mert indokolt esetben meghosszabbítható. Ugyanígy a hatóanyagok elvi érvényességi ideje is megváltozhat az értékeléstől és a jogi helyzettől függően. Az adatbázisainkat folyamatosan frissítjük, érdemes rendszeresen ellenőrizni őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?