Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Talán senkinek sem kell bemutatni ezt a nem mindennapi növényt, hiszen számos helyen találkozhattunk már levedulás termékekkel, mint például dísztárgyakkal, illatosítókkal, gyertyákkal, italokkal és még szinte a végtelenségig lehetne sorolni. A jó hír az, hogy bizony saját magunk is elkészíthetünk szinte bármit otthon, nem kell hozzá profiknak sem lennünk!
Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.
Fontos tudnivalók az aratásról
Levendulát lehetőleg szép időben, a harmat felszáradása után szedjünk, több dologra is ügyelve: ne csak úgy elkezdjük őket tépkedni és vagdosni, hiszen ennek is, mint mindennek, megvan a saját praktikája. Figyeljünk, hogy még ne legyenek teljesen kinyílva a virágok, a fás rész felett pedig 2-3 ujjnyival vágjuk le, majd kössük őket össze és lógassuk fel szellős helyen. Azt viszont mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a tűző napon kifakulhat és az illatából is veszíthet a csokor! Néhány tipp a garantáltan sikeres szüretelésért:
- Esős időben semmiképpen se arassunk, várjunk legalább egy napot.
- Érdemes bakancsot, pólót, hosszú nadrágot és valamilyen kalapot viselni közben, illetve a metszőollót és a sarlót se felejtsük otthon - a kés viszont nem megfelelő erre a célra, mivel tönkre tudja tenni a bokrot vagy akár a kezünket is!
- Minél hosszabb szárral próbáljuk meg levágni a növényeket, így könnyebb lesz az anyanövénynek és nekünk is, hiszen egyszerűbben össze lehet kötni őket.
- Soha ne tegyük műanyag zacskóba a levendulákat, hiszen könnyen befüllednek rövid időn belül, és már a száradás alatt lehullajtja a virágait!
- Lehetőleg a vágástól számított 5 órán belül már lógjon a csokor, különben szintén lehullik a virág!
- 11-16 óráig ne vágjuk le a növényeket, aminek egyszerű az oka: szinte lehetetlen, mert ebben az időszakban számos rovar, bogár és más állatok is lehetnek rajta, amik csípnek, marnak - így hát saját magunkat kíméljük meg a kellemetlenségektől.
- Ami talán a legfontosabb: ha ismeretlen helyre megyünk aratni, és szép, tiszta, gazmentes a terület, kérdezzük meg, hogy használtak-e gyomirtót. Ha igen, akkor felejtsük el a teákat, szörpöt, süteményeket, és minden más felhasználási módot, amivel elfogyasztanánk a levendulákat!
A felhasználása végtelen
Nehéz lenne mindent leírni, mi mindenre is jó a levendula, ám néhány szuper felhasználási módot összegyűjtöttünk, amit érdemes kipróbálni:
1. Fűszerként is ideális
Szuper ételeket készíhetünk belőle, de nagyon fontos, hogy csak mértékkel adagoljuk, és ne tegyük ki hosszabb hőkezelésnek sem, mert megkeserítheti a főztünket. Nagyszerűen társítható mediterrán fűszernövényekkel, a virágaival különböző desszerteket, sőt, mézet, cukrot vagy akár baracklekvárt is ízesíthetünk - előtte viszont feltétlenül mossuk át!
2. Limonádé
A nagy nyári forróságban nagyon jól tud esni egy-egy pohár hideg ital, ha még levendula is kerül bele, akkor pedig az mag a tökély, és még az elkészítése is gyerekjáték: dobjunk 15 g levendulavirágot 500 ml forrásban levő vízbe, gyöngyözve főzzük 1-2 percig, majd lefedve hagyjuk állni 10 percig. Szűrjük le, édesítsük, öntsük fel 1,2 liter hideg vízzel és már fogyaszthatjuk is.
3. Relaxálás a kádban
Egy hosszú nap után tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani egy nagy kád forró víz, főleg, ha egy kis levendulával is fel van turbózva. Forrázzunk le 100 g levendulavirágot 2 liter vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le, és öntsük a fürdővízhez. Nyugtató hatású, ezen kívül pedig még a vérkeringést is serkenti, illetve enyhíti a bőrpanaszokat.
4. Mennyei szirup az italokba
Kezdjünk el edényben melegíteni vizet, majd adjuk hozzá a cukrot és folyamatosan kevergessük, míg el nem olvad. Ekkor szórjuk bele a levendula virágait és 2-3 percig forraljuk. Ha ez megvan, akkor szűrjük át és egy üvegpalackban tároljuk a felhasználásig.
5. Az italok különlegessége is lehet
Nagyjából 2 centiméteres darabokra vágjuk le a virágrészét és tegyünk belőle 1-2 darabot egy jégkockatartóba. Öntsük fel vízzel vagy akár alacsony alkoholtartalmú itallal és fagyasszuk meg. Szervírozáskor tegyünk néhány darab jégkockát a pohárba, látványban és ízben is egyedülálló.
6. Szuper gyógynövény
Rengeteg jótékony hatással bír a levendula, csakhogy néhány említsünk:
- Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti, valamint enyhíti a gyulladásos izomfájdalmakat.
- Erősíti az immunrendszert.
- Relaxáló, regeneráló hatása van.
- Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.
- Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású.
- Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású.
- Enyhíti a fejfájást, a napozás okozta leégést és a depresszív kedélyállapotot, illetve segíti az elalvást és megszünteti az alvászavarokat.