Érdemes tudni a nordmann fenyőről: Nordmann fenyő ár, nordmann műfenyő, nordmann fenyő karácsonyfának

Érdemes tudni a nordmann fenyőről: Nordmann fenyő ár, nordmann műfenyő, nordmann fenyő karácsonyfának

agrarszektor.hu
Nordmann fenyő karácsonyfának: a nordmann fenyő eredete, nordmann fenyő ár és nordmann műfenyő (Nordmann King műfenyő). Miért slágertermék a nordmann fenyő?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gyakran hallhatjuk ismerőseinktől, családtagjainktól, hogy ha karácsony van, csak a nordmann fenyő jöhet számításba - na de miért ekkora karácsonyi slágertermék a nordmann fenyő? Honnan származik a nordmann fenyő és milyen növény a nordmann fenyő ár szempontjából? Megéri még élő nordmann fenyőt vásárolni, vagy előbb utóbb felváltja ezt a szokást a nordmann műfenyő használata?

A nordmann fenyő eredete

Nordmann, normann, vagy normand? Gyakran keverjük ezeket az elnevezéseket, azonban mindegyik hibás kifejezés ugyanúgy a nordmann fenyő megnevezésére vonatkozik. Az igazság azonban az, hogy a nordmann fenyő Alexander von Nordmann finn természettudósról kapta a nevét, így a “nordmann fenyő" elnevezés a helyes.

Abban is van igazság, hogy a nordmann fenyő tényleg egy tipikus északi hangulatú növény, így a többi elnevezés sem jár messze a valóságtól, sokan például a franciaországi Normandiához kapcsolják. A karácsonyfának való nordmann fenyőt ma már nem az erdőkben vágják, elterjedt verzió a konténeres nordmann fenyő, amit kifejezetten a karácsonyfa állítás céljával termesztenek.

Érdemes tudni a nordmann fenyőről: Nordmann fenyő ár, nordmann műfenyő, nordmann fenyő karácsonyfának

A nordmann fenyő jellemzői

A nordmann fenyő, más néven kaukázusi jegenyefenyő egy világszinten elterjedt dísznövény. Származását tekintve nem Normandiában, hanem a Kaukázus térségében őshonos, megél Azerbajdzsánban, Törökországban, a Fekete-tenger partvidékén, illetve az oroszországi Krasznodar térségében is. A nordmann fenyő a természetben eléri a 20-30 méteres magasságot is (a karácsonyfának szánt darabokat egész fiatalon kivágják), tűlevelei sötétzöld színben pompáznak, fényesek, termése pikkelyes toboz. Karácsonyi hangulata miatt gyakran összekeverik jóval kisebb rokonával, a cukorsüvegfenyővel.

Karácsonyra miért nordmann fenyő?

Mind a szakértők, mind a laikusok úgy gondolják, hogy a nordmann fenyő megjelenése a legelegánsabb, a legnemesebb, főleg, ha ünnepi faöltöztetésről van szó, mindemellett a nordmann fenyő a tartósságáról is híres, ugyanis a kivágás után akár heteken keresztül szép marad, levelei nem peregnek. A nordmann fenyő divatos, exkluzív hatást nyújt karácsonyra, illetve tűlevelei sem olyan szúrósak, mint például az ezüstfenyőé, éppen ezért a kisgyerekes családok nagyon kedvelik. A nordmann fenyő további előnye karácsonyra a fa felejthetetlen fenyőillata, ami “megfűszerezi" az egyébként is csillogással, illatokkal teli ünnepi hangulatot.

Érdemes tudni a nordmann fenyőről: Nordmann fenyő ár, nordmann műfenyő, nordmann fenyő karácsonyfának

Nordmann fenyő ár

A nordmann fenyő ár szempontjából már a drágább fenyőfák közé tartozik, de a legtöbb család karácsonyra megengedi magának ezt az ünnepi dísznövényt. A kisebb nordmann fenyők 3-5.000 Ft között mozognak attól függően, hol vesszük azt (a nagykereskedésekben a legolcsóbb). Minél nagyobb a nordmann fenyő mind magasságát, mind súlyát tekintve, az ára is annál drágább: a nagyobb, igazán szép nordmann fenyő darabok belekerülhetnek 30-40.000 forintba is.

Karácsonyra élő fa helyett nordmann műfenyő

A környezetvédelmi és a takarékossági megfontolásoknak köszönhetően évről évre több család dönt az élő nordmann fenyő helyett a nordmann műfenyő mellett. Habár az élő nordmann fenyő fűszeres illatát nem adja vissza, a nordmann műfenyő is nagyszerű választás kisgyerekes családok és idősek számára is, hiszen egy élő nordmann fenyő ára fedezi a műfenyőét is, amit ráadásul éveken keresztül használhatunk. A jó minőségű nordmann műfenyők küllemben a megtévesztésig hasonlítanak az élő növényre. Hogy melyik dekoráció, az élő nordmann fenyő vagy a nordmann műfenyő a megfelelőbb választás számunkra, csak rajtunk áll!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?