Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Róna Mezőgazdasági Szövetkezet 1750 hektáron, továbbá a tagság 450 hektáros integrált területén folytat szántóföldi kertészeti növénytermesztést. Fő növényei a sárgarépa, a petrezselyem, a paszternák, a cékla, a hagymaféleségek és a csemegekukorica. A megtermelt zöldségeket a Róna Ker-Tész Kft. által feldolgozva, csomagolva szállítják a legnagyobb üzletláncoknak is. Mint Nagy József, a Róna Szövetkezet elnöke elmondta, 2001-ben a hagymájukkal lettek a Tesco beszállítói. A Lidl pedig 11 éve vásárolja a sárgarépájukat, amely már a Pennyben is kapható. Ma már mindhárom hálózatban több zöldségükkel is jelen vannak. Ahhoz, hogy az áruházláncok szállítási követelményeinek eleget tegyenek, a saját feldolgozó működtetésén túl a termesztésben is sok feltételnek meg kell felelniük a folyamatos áruellátástól a szigorú szermaradványértékekig.
Arról, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban, Varga István, a szövetkezet kertészeti ágazatvezetője beszélt a répaföldön. A szakember elmondta, hogy a folyamatos beszállítás érdekében már áprilisban elkezdik a vetést, utána 10-14 naponta szakaszosan folytatják, 15-20 hektáron. A május közepéig tartó időszak igen kedvezőtlen a sárgarépa kelése szempontjából, és utána is az időjárási viszonyok (a hideg mellett a nyári forróságok) jelentik a legnagyobb problémát. Varga István beszélt arról is, hogy alapvetően fontos a vetésforgó alkalmazása, a jó fajták kiválasztása, a talaj-előkészítés, az öntözés, de mindez ma már nem elég. A kiszámíthatatlan időjárás következtében kritikus helyzetek állhatnak elő.
- mondta el Varga István.
Márpedig ezek a szempontok is nagyon fontosak az üzletláncok elvárásainak teljesítéséhez. A szövetkezetben a növénytermesztési technológia állandó részét képezik a Valagro biostimulátorok, ezek nélkül már biztosan nem termelnének, állította az ágazatvezető a hagyma- és az édesfűszerpaprika-táblák bemutatásakor is. Utóbbi terményt az Univer használja fel a tradicionális ételízesítőihez.
Malatinszki György, a Malagrow ügyvezető igazgatója ehhez hozzátette: egyfajta evolúción ment át a biostimulátor-felhasználás az elmúlt évtizedekben. Amikor 40 évvel ezelőtt megjelentek ezek a termékek - Magyarországon pedig körülbelül 20 éve -, akkor még inkább a gyengén működő, sok hibával küszködő termelők eszköze volt, hiszen orvosolni lehetett vele a hiányosságokat. Mára megváltozott a helyzet, és a biostimulátorok beépültek a professzionális termelők termesztéstechnológiájába. Náluk ezeknek a készítményeknek a használata már előre tervezett, a termesztési tapasztalatokra, a termőhelyi adottságokra épül. Esetükben a biostimulátorokkal már nem orvosolják, hanem megelőzik a problémákat. A célzottan használt készítmények növelik a növények ellenállóképességét a kártevőkkel és az időjárási stresszhelyzetekkel szemben, amivel növelhető a hozam, és csökkenthető a versenyképes termeléshez szükséges egyéb inputanyagigény.
A Malagrow kereskedelmi vezetője, Pálinkó Zsolt szerint a cég a világ élenjáró fejlesztőinek termékeit kínálja. A biostimulátor nem alaptrágya vagy lombtárgya, nem a növény tápanyag-utánpótlására szolgál, hanem az élettani folyamatainak szabályozását segíti. Minden valódi biostimulátor egyedi, komplex készítmény, ezért az alkalmazott hatóanyagokból nem lehet megállapítani a termék hatékonyságát, mert az a termékfejlesztés során létrejövő egyedi jellemzőktől függ. A biostimulátorokat ezért hibás szakmailag pusztán az összetevőik alapján összemérni egymással.
Pálinkó Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a biostimulátorok hatékony alkalmazásának fontos, de nem egyetlen eleme maga a termék. A legkiválóbb készítmény is csak akkor tudja kifejteni a tökéletes hatást, ha az alkalmazása előtt pontosan felmérik a problémát, ismerik a termesztési körülményeket, és a korábbi tapasztalatokat is figyelembe véve ajánlanak szert és kezelést, majd nyomon követik a hatást, szükség esetén beavatkozva a folyamatba. Magyarországon belül is nagyon eltérőek a termesztési körülmények, és a fajtától, időjárási körülményektől is függhet a hatás.
- magyarázta Pálinkó Zsolt.
(A cikkben felhasznált képek a Malagrow Kft. tulajdonát képzik.)