Elszabadultak a gázárak, kitört a pánik: hatalmas a bizonytalanság a kertészetekben

Elszabadultak a gázárak, kitört a pánik: hatalmas a bizonytalanság a kertészetekben

agrarszektor.hu
Április közepén a földgáz ára a normálisnak nevezhető 2,5 USD/MMBtu szinten állt, májusban azonban egy folyamatos, tartós emelkedés kezdődött, ami októberben már 6,5 USD/MMBtu csúcsot ért el, azaz bőven megduplázódott. A brutális áremelkedés minden agrárágazatra hatással van, leginkább azonban a földgázt használó hajtató kertészek érzik meg a drágulás hatását, különösen azokban az országokban, ahol a termelés jelentős része folyik üvegházakban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Energiaipari szakértők szerint ez a helyzet azért különleges, mert rövid ideig tartó gázárcsúcsok voltak ugyan eddig is, ilyen tartós, trendszerű emelkedésre még nem volt példa - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A rekord árak okait a szakértők főleg a gazdaság koronavírus-járvány utáni újraindulását kísérő fokozott energiaigényben látják, mivel a gáz a leginkább mobilis energiahordozó, másrészt a közelmúltban világszinten is elmaradtak azok a fejlesztési beruházások, amelyek számottevően növelhették volna a kapacitást. Szinte nincs olyan agrárágazat, amit a földgáz drágulása ne érintene, kezdve az input anyagok, különösen a műtrágyák árrobbanásával. Szeptember végén Angliában már le is állította termelését a CF Industries Holdings két nagy gyára Billingham és Ince telephelyeken, mert olyan drágán tudtak volna csak termelni, hogy még a leállással is jobban jártak. Lengyelországban az ammónium-nitrát tonnája a márciusi 1300-ról októberre 2200 zlotyra emelkedett, de legalább 20-25%-os drágulás minden műtrágyatípusnál érzékelhető.

A leginkább azonban a földgázt használó hajtató kertészek érzik meg az áremelkedés hatását, különösen azokban az országokban, ahol a termelés jelentős része folyik üvegházakban. Ilyen Hollandia, ahol bőven 10 ezer hektár feletti a modern nagy légterű üvegházak területe, és csak ezeknek a létesítményeknek a fűtése évi 3 milliárd köbméter földgázt igényel, ami az ország teljes gázszükségletének 8,2%-a. A Rabobank elemzői szerint igen valószínű, hogy a hajtató kertészek erre a világítás visszafogásával, a szezon korai befejezésével, illetve a következő szezon megkezdésének későbbre halasztásával fognak reagálni. 

Ezek igen drasztikus lépések, amelyek komoly hatással lesznek a termelékenységre, és a cégek jövedelmezőségére. Azt sem zárhatjuk ki, hogy a fogyasztóknak kell majd többet fizetni a zöldségekért és a dísznövényekért, de ez az import áruk betörését eredményezheti

 - foglalt állást az ágazatot képviselő Glastuinbouw Nederland, akik egyébként már megkezdték egy válságstáb létrehozását a koronavírus-helyzethez hasonlóan. A holland szupermarketekben holland uborka van a polcokon, de a termelők szerint négyzetméterenként 2 euróval emelkedhetnek az előállítási költségek a tavalyiakhoz képest, és már érkeztek hírek arról, hogy egyes láncok megemlítették, nem zárják ki a spanyol uborka behozatalát.

Egy évi 40 ezer tonna paradicsomot előállító üzem vezetője elmondta, hogy a rövidebb őszi napok miatt szükséges pótvilágítás náluk már csak 50-80%-os kapacitással működik, ami várhatóan 10-20%-os termeléskiesést eredményez majd, de nincs más választásuk. Belgiumban a Flemish Infocentre for Agriculture and Horticulture (VILT) információi szerint a paprikahajtatók arra készülnek, hogy a szokásosnál két héttel korábban zárják a szezont. Felmerült, hogy lobbizzanak a kormánynál egy stratégiai gáztartalék létrehozásáról még a koronavírus-járvány alatt, ám ez elmaradt, így a belga termelők most teljes egészében az orosz gázszállítástól függnek, különösen, hogy az idei év relatíve szélcsendes volt, így a szélturbinák teljesítménye is elmaradt a várttól, ami tovább csökkentette a gázkészleteket. Egy termelő szerint 

a földgáz teszi ki az összköltségem körülbelül 25%-át. Tavaly ilyenkor 15-10 eurócent között fizettem egy köbméterért, ez most jóval 1 euró felett van. Ilyen ár mellett képtelenség termelni. Még szerencse, hogy hosszú távú szerződéseim miatt a gázszükségletem 60-70%-át fix áron kapom, most csak ezt a gázt használom. Persze így sem tudok annyit világítani, mint kellene, ezért összességében olyan 70% körüli termésre számítok az idén.

Gondban vannak a palánta-előállítók is, akik most a szezonkezdet későbbre halasztásának lebegtetése miatt igen nehezen tudnak időzíteni. Angliából máris érkezett hír olyanokról, akik kénytelenek voltak megsemmisíteni palántakészleteik egy részét, amelyre biztos, hogy nem találtak volna vevőt, mert a forgalmazó áruházlánc nem vállalta be, hogy emeli a termék árát, a termelő pedig nem látta biztosítottnak, hogy ilyen energiaárak mellett is jövedelme legyen. A GroentenNieuws szerint Hollandiában a palánta-megsemmisítés egyelőre nem jellemző, erre legfeljebb kis tételekben került sor eddig, de az tény, hogy nagy a bizonytalanság: például a kaliforniai paprikát két-három héten belül el kellene vetni a palántanevelőkben, de egyelőre senki sem tudja, hogy valóban idejében indul-e a szezon.

Ami egyeseknek komoly kockázat, az mások számára akár előnyt, lehetőséget is jelenthet, a pótvilágításra nem szoruló spanyolok például igen bizakodóan látják piaci lehetőségeiket. Almeriában nemrég indult az új szezon, és bár az árak ott is elszabadultak (elsősorban az áram, a kartondobozok és a munkabérek), messze nem olyan mértékben, mint Hollandiában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29