Válság idején számít igazán a több lábon állás - Gazdaportré: PENG-FARM Kft.

Válság idején számít igazán a több lábon állás - Gazdaportré: PENG-FARM Kft.

agrarszektor.hu
Növénytermesztéssel és állattenyésztéssel egyaránt foglalkozik a PENG-FARM Kft. Újszilváson. Kiss Pál ügyvezető a több lábon állásban, valamint a folyamatos fejlesztésben látja a hosszú távon fenntartható jövőt. Szerinte a hízlalásban nincs középút, jól kell csinálni vagy abba kell hagyni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hazai mezőgazdaság is megérezte a járványhelyzet kapcsán hozott intézkedések hatásait 2020-ban. Az első ijedség után a tavasz folyamán a mezőgazdasági ágazat is felmérte a kialakult helyzetet, és amennyire lehetett, alkalmazkodott, és próbált megfelelni az elvárt járványügyi intézkedéseknek. Inputanyagok beszerzése szempontjából is alkalmazkodtak a kialakult helyzethez, beszerzéseiket előre hozták, illetve rátartással adták le rendeléseiket.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A kiskereskedelmi forgalom az első hetekben tapasztalható pánikhangulatot követően helyreállt, és magasabb szinten stabilizálódott, ugyanakkor a sertés- és baromfiágazatot az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza is megtépázta. Mindemellett tavaly a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke majd' 4 százalékkal nőtt a termelési volumen csaknem 2 százalékos csökkenése mellett, az árak majdnem 6,5 százalékkal emelkedtek. A növénytermesztés volumene 3, az állattenyésztésé másfél százalékkal mérséklődött, a szolgáltatásoké pedig 3 százalékkal nőtt.

Kiss Pál születése óta Újszilváson él. 1994-ben hozta létre első vállalkozását 5 hektár földterületen, majd a gazdaság folyamatos növekedése szükségessé tette a PENG-FARM Mezőgazdasági Kft. megalakítását, amelynek fő tevékenysége gabona-, olajosnövény-, vetőmag-, takarmány-nagykereskedelem lett. Évekkel később a cég tovább bővült, egy bajor mezőgazdasági mintagazdaságnál végzett tanulmány alapján állattenyésztéssel egészítette ki a tevékenységét. Egy használaton kívüli szarvasmarhatelep megvásárlásával, beépítésével lehetővé tette a szarvasmarha-tenyésztés és a sertéstenyésztés beindítását.

Forrás: Takarékbank

A hazai mezőgazdaság meglehetősen változatos évet hagyott maga mögött. Hogyan értékelné a 2020-as évet a gazdálkodása tekintetében? Mennyit számít ilyenkor a több lábon állás?

Nagyon sokat számít, mindig is ez a szemlélet jellemezte hozzáállásunkat. Igen ritka az olyan év, amikor minden ágazat jól teljesít. Mindig azt mondom, és követelem meg munkatársaimtól is, hogy tegyünk meg mindent az eredményességért, mivel a piacot és az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de ha már az egyik mellénk áll, akkor akár már jó évet is zárhatunk. Így volt ez a múlt évben is. Például azok jártak jobban, akik nem kötötték le előre a terményüket, ugyanakkor az agrotechnikában a növények jó kondícióját a májusi esőkig fenn tudták tartani.

Igen hangsúlyos a gazdálkodásuk kapcsán a növénytermesztés és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások nyújtása. Ez mennyiben járul hozzá a sertés- és a szarvasmarha-hizlalás eredményességéhez?

Úgy gondolom, akkor az igazán eredményes a növénytermesztés, ha az kiegészül állattenyésztéssel is. Így megvan a körforgás, jól kiegészítik egymást. Gondolok itt a termények tisztításánál, szárításánál keletkező melléktermékek takarmányértékére, valamint a hizlalás kapcsán keletkező szervestrágya termőföldbe történő visszajuttatására. A két tevékenység hatására az árbevétel kiegyensúlyozottabban realizálódik.

A szarvasmarha- és sertéshizlalás tekintetében hogyan jellemezné a piacot?

Mindkét állatfajnál tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy a felvásárlási árakat a piac alakítja és diktálja. Így a felvásárlási árakat a feldolgozók és a kereskedők szabják meg. Nekünk ezekhez az árakhoz kell alkalmazkodnunk, mégpedig úgy, hogy némi nyereség is keletkezzen, amiből a termelés és a jövőbeni beruházások is kigazdálkodhatók. Véleményem szerint a hizlalásban pontosan az előbb említettek miatt nincs középút. Csak jól lehet csinálni, vagy fel kell számolni a tevékenységet. Kitörési pontnak tartom a kor termelési színvonalának és elvárásainak megfelelő technológiai elemek alkalmazását, mind a növénytermesztés, mind a hizlalás tekintetében. A modern technológiai elemekbe felfogásom szerint a korszerű fajták ugyanúgy beletartoznak, mint a gépesítés és a naprakész szaktudás, legyen az szakmai vagy a közgazdasági és piaci ismeretek készségszintű alkalmazása.

A növénytermesztésben milyen technológiával dolgoznak? Alkalmazzák-e a 21. században már egyre elterjedtebb technológiákat, mint a precíziós gazdálkodás vagy a forgatás nélküli talajművelés?

Örömmel mondhatom, hogy korszerű és a kor technológiai színvonalának teljes mértékben megfelelő gépparkkal dolgozunk. Köszönhetően a gondos és hozzáértő személyzetnek, gépeink üzembiztosak, és a mai időjárási körülményekben is állják a sarat. Némileg túlgépesítettek is vagyunk, hogy képesek legyünk a sokszor igen rövid rendelkezésre álló idő alatt is elvégezni az egyes műveleteket. Ugyanakkor a nagy vonóerejű gépek a kapcsolt műveletek elvégzésekor is jó szolgálatot tesznek. Ahhoz, hogy a rendelkezésünkre álló technikát a technológia szolgálatába tudjuk állítani, munkatársainkat is folyamatosan képezzük. Ez elengedhetetlen a gépek és azok elektronikai berendezéseinek készségszintű alkalmazásához. Tekintettel a gépparkunkra, a precíziós gazdálkodás néhány elemét már régóta alkalmazzuk, de csak azokat, amelyeket a gazdálkodásunkba is be tudtuk illeszteni. Emellett azért igyekszünk a technológia minél teljesebb alkalmazására. Büszkén mondhatom, hogy ma már csak kivételes helyzetekben szántunk, körülbelül tíz éve tértünk át a forgatás nélküli talajművelésre. Annyit azért megjegyeznék, hogy a kezdeti időszakban türelemre is szükség van, mivel a technológia körülbelül négy-hat év elteltével hozza meg a várt eredményt.

Mennyiben segíti, illetve ösztönzi üzleti tevékenységüket a finanszírozó bank szerepvállalás? Hogyan vélekednek a gazdaság kilátásairól?

Nagyon nehéz, illetve majdnem lehetetlen lenne fejleszteni banki segítség nélkül, legyen szó gépekről vagy akár épített technológiai elemekről. A technológiát pedig meg kell fizetni, különben a versenyképességünk látja kárát. A finanszírozó bank szerepe a pillanatnyi likviditásproblémák áthidalása szempontjából is igen fontos, sokszor mentőöv számunka. Az együttműködésünk jó a Takarékbankkal, és a tájékoztatók is mindig időben érkeznek. Optimisták vagyunk, gazdálkodásunk jelenleg stabil, lehetőségeinkhez mérten fejlesztünk és próbálunk haladni a korral. Beruházásaink között szerepel a jövőben gépvásárlás, sertéstechnológia-fejlesztés, valamint telephely-felújítás, ezek kapcsán is szeretnénk banki finanszírozást igénybe venni.

Az eredeti interjú a Takarékbank Agrárláz 2021 című kiadványában jelent meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?