Óriási átalakulás jöhet a bútoriparban: még az alapanyagok is megváltozhatnak

Óriási átalakulás jöhet a bútoriparban: még az alapanyagok is megváltozhatnak

agrarszektor.hu
Használt bútorok visszagyűjtésétől az üresen álló ingatlanok kihasználásáig számtalan módon csökkenthető a bútorgyártás ökológiai lábnyoma. Ezzel kapcsolatban tett kiváló javaslatokat Kovács Helga, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) PhD-hallgatója és Tóth Violetta, a Széchenyi István Egyetem (SZE) PhD-hallgatója, akik az Agroladies csapat tagjaiként a Magyar Nemzeti Bank Fenntarthatósági Esettanulmány Versenyén különdíjat nyertek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fenntartható fejlődés és termelés egyre hangsúlyosabbá válik a különböző iparágakban, így a bútoriparban is. Folyamatosak például a nemzetközi szintű kutatások a bútorgyártásban használatos alternatív anyagok, környezetkímélő festékek, felületkezelőanyagok terén. A fiatal kutatók szerint ugyanakkor arra is gondolni kell, hogy a zöld területek helyére épülő új bevásárlóközpontok helyett inkább a használaton kívüli ingatlanokat kellene a bútorok tárolására, árusítására felhasználni - írja a MATE közleményében.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
A fenntarthatósági tervek hatékonyabbá tételéhez elengedhetetlen lépés a minél több újrahasznosított fa használata a termékek gyártása során. Ennek előnye a környezetvédelmi szempontokon felül az, hogy az újrahasznosított fa jóval olcsóbb alapanyag, mint a szűz forgácslap, amely egyúttal csökkenti a termelés költségét is. A fenntarthatósági tervek eredményességét tehát nagymértékben növelné, ha új infrastruktúrákat dolgoznának ki a használt bútorok begyűjtésére  

- fogalmazta meg Kovács Helga, a MATE Gazdaság- és Regionális Tudományok Doktori Iskola hallgatója és Tóth Violetta, az SZE doktorandusza.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fiatal kutatók azt javasolják, hogy az újrahasznosítás mellett még a kívánt hatékonyság elérése érdekében a több erdő birtoklása, így az adott cég saját kezébe vehetné a fa mint nyersanyag fenntarthatóbb kitermelését. Ily módon könnyebben megőrizhetővé válik a biodiverzitás, sőt újabb fafajok is beilleszthetők a termelésbe, valamint a bútoralapanyagok eredete teljes mértékben nyomon követhetővé válik az erdőtől a vevőig. Emellett a bútoráruházakhoz kapcsolódó éttermekben is szükséges a bioalapanyagok és a környezetbarát csomagolóanyagok használata, a parkolókban az elektromos töltőállomások létesítése, a számlázás tekintetében pedig az online számla teljes körű bevezetése.

Címlapkép forrása: MATE

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58