Szerbiában épít takarmánykeverő üzemet a magyar mezőgazdasági óriásvállalat

Szerbiában épít takarmánykeverő üzemet a magyar mezőgazdasági óriásvállalat

agrarszektor.hu
A hazai takarmányiparban piacvezető UBM Csoport régiós piaci pozíciójának erősítése érdekében takarmánykeverő üzemet épít a szerbiai Opstina ©id - Ada¹evci ipari parkban. A 24,4 millió eurós zöldmezős beruházást a magyar 6,3, míg a szerb kormány többek között 2,5 millió euróval támogatja. Az üzem alapkőletételi ünnepségén Aleksandar Vuèiæ szerb elnök, valamint Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter vett részt. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett UBM Holding a balkáni térség 5 országában végez kereskedelmi tevékenységet, a szerb üzemmel a vállalat regionális gyártókapacitása eléri majd az 1,1 millió tonnát, mellyel a közép-kelet-európai takarmánypiacon is meghatározó szereplővé válik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Aleksandar Vuèiæ szerb elnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében letették a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett UBM Holding szerbiai takarmánykeverő üzemének alapkövét - írja közleményében a cégcsoport. Az Opstina ©id - Ada¹evci ipari park 20 hektáros területén megvalósuló zöldmezős beruházás teljes költségvetése 24,42 millió euró, melyhez a magyar kormány 2,3 milliárd forint (6,3 millió euró), míg a szerb kormány (RAS) 2,5 millió euró támogatást biztosít, míg a fennmaradó részt a társaság saját forrásból fedezi. Az UBM Csoport a balkáni régió 5 országában (Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Albánia) már több éve jelen van takarmányüzleti tevékenységgel. A most induló beruházást az indokolta, hogy a szerb állattenyésztés és takarmányozás területén csak részben érhető el magas minőségű és hatékonyságú keveréktakarmánygyártás az egyre inkább koncentrálódó nagyüzemi élelmiszertermelés ellátásához. A teljesen automatizált, 75-80 főt foglalkoztató üzemben 2024-ben indulhat el a termelés a legmodernebb sztenderdeknek megfelelően, évi 200 ezer tonna kapacitással.

Az új üzem alapkőletétele kapcsán Horváth Péter, az UBM vezérigazgatója elmondta, hogy a terjeszkedést a Csoport eddigi hazai és régiós teljesítménye, valamint egy átfogó piackutatás alapozta meg, így a helyi igények felmérését követően döntöttek az új beruházás elindításáról. Az UBM piacvezető hazai takarmányipari vállalatcsoportként arra törekszik, hogy régiós pozícióját tovább erősítve a következő években Kelet-Közép-Európában is meghatározó iparági szereplővé váljon minőségi termékeivel és szolgáltatásaival. Az UBM Csoport jelenleg is jelentős keveréktakarmány gyártókapacitással rendelkezik a régióban: magyarországi üzemeinek kapacitása eléri a 540 ezer tonnát, míg a regionális fejlesztések eredményeként Szlovákiában 110 ezer tonna, Romániában pedig 230 ezer tonna gyártókapacitással rendelkezik. A szerbiai üzem elindulásával a vállalat regionális gyártókapacitása eléri majd az 1,1 millió tonnát.

A magyar tulajdonban lévő UBM Csoport piacvezető szerepet tölt be a keveréktakarmány gyártásához szükséges alapanyagok kereskedelmében és a keveréktakarmány-gyártás és -forgalmazás területén. A Csoport az elmúlt évben 520 ezer tonna fehérje és olajosmag, 698 ezer tonna gabona kereskedelmi értékesítése mellett 760 ezer tonna keveréktakarmányt gyártott, illetve alapanyagot értékesített a magyar és a regionális állattenyésztés szereplőinek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?