Figyelmeztet a miniszterhelyettes: jó az ukrán termés, de az exporttal lesznek gondok

Figyelmeztet a miniszterhelyettes: jó az ukrán termés, de az exporttal lesznek gondok

agrarszektor.hu
Jó állapotban van az ukrán őszi búza, de várhatóan mind a tavaszi vetés, mind pedig az exportpotenciál visszaesik a háború miatt - közölte Taras Dzoba ukrán agrárminiszter-helyettes. Ukrajna szállításainak csökkenése, illetve elmaradása várhatóan jelentős hatást gyakorol a világpiacra is, de a jelek szerint a háború sújtotta országnak lesz elegendő kenyere.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ukrajnai őszi búza jó állapotban van, és az országnak lesz elegendő kenyere az idei évre

 - jelentette ki Taras Dzoba, ukrán mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszterhelyettes szerdán késő este a Reuters szerint. A hírügynökség emlékeztet: Ukrajna a világ legnagyobb gabonatermesztő és -exportáló országai közé tartozik, ám az ország szakértői korábban figyelmeztettek: a 2022-es termőterület jelentősen visszaeshet az orosz invázió miatt - írja a Portfolio.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
Az új termést illetően azonban jók a kilátások, az őszi gabona az egész országban jó állapotban van. Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági munkálatok elvégzése jelenleg akadályokba ütközik, Ukrajnának lesz elegendő kenyere. Természetesen az exportpotenciált így is jelentősen csökkenti a háború, amely magasabb árakhoz vezet majd

 - közölte Dzoba.

Az APK-Inform mezőgazdasági tanácsadó ezen a héten közölte: az idei tavaszi gabona vetésterülete 39 százalékkal csökkenhet az orosz invázió miatt, és mindössze 4,7 millió hektárt tesz ki 2022-ben. Összehasonlításul: tavaly a tavaszi gabonák vetésterülete 7,7 millió hektár volt. 2021-ben egyébként is jól sikerült az év Ukrajnában: az ország rekordmennyiséget, 86 millió tonnányi gabonát takarított be az elmúlt évben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06