Jövő héten ismét együtt a hazai agrárszakma az Agrárszektor konferencián Siófokon!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Nagy István, Áder János, Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2022.03.25.) napon.
2022.03.25. péntek: Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:
A Dunántúlon derült lesz az ég, az ország keleti felében viszont gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. Csapadék nem lesz. Az északias szelet a Tiszántúlon élénk lökések kísérik.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. Késő estére általában 5 és 11 fok közé hűl le a levegő.
Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem várható, de továbbra is nagy lesz a napi hőingás, így érdemes odafigyelni a réteges öltözködésre!
A következő napon várható időjárás
2022.03.26. szombat: Az ország nagy részén napos idő várható kevés gomolyfelhővel, de a keleti, északkeleti megyékben több gomolyfelhőre, a délutáni óráktól fátyolfelhőkre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Néhol időnként megélénkül a nyugati, északnyugati szél. A hőmérséklet hajnalban többnyire -3 és +5 fok között alakul, de a fagyzugos tájakon hidegebb, vízpartokon, illetve a magasabban fekvő részeken enyhébb idő is lehet. A csúcsértékek 16 és 21 fok között alakulnak.
Friss híreink:
Sokan belebuktak ebbe a bizniszbe Magyarországon: ma senki nem tart ilyen állatot
Míg a legtöbben a kiskertek makacs kártevőjeként tekintenek az éticsigára (Helix pomatia), addig az emberiség egy része gasztronómiai csemegeként tartja számon ezt a gerinctelen állatot, különösen Franciaországban, ahol jellemzően óriási a kereslet erre a különlegességre. Olyannyira, hogy számos más országból, így Magyarországról is exportálnak csigát Franciaországba, az ottani keresletet kielégítendő. Az éticsiga tenyésztése hazánkban azonban gyakorlatilag nem létezik, bár a '80-as évek végén, '90-es évek elején voltak nagy fellángolások, ezek azonban rendre csúfos bukással végződtek. Természetbeni gyűjtés még van, valamint feldolgozás is, bár az ágazat helyzete egyre kilátástalanabb.
Egyre több ilyen salátát árulnak a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja
Az Európai Unió tagállamai évente 2,3-2,4 millió tonna salátát termelnek évente, amelynek csaknem a felét Spanyolország adja. Az unión belül a spanyolok a legnagyobb exportőrök is, a legnagyobb importőr pedig Németország - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb elemzéséből. Magyarországon az utóbbi időben csökkent a salátafélék termőterülete, így a salátatermés mennyisége is, emiatt jelentősen megnőtt az import. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyarok körében egyre kevésbé népszerű a fejessaláta, inkább az egyéb salátafélék, a tépő- és a jégsaláták felé fordult az érdeklődés.
Bárki termeszthetné Magyarországon ezt a szuperélelmiszert: külföldön is imádják
Ha étkezési szokásokról, főzésről beszélünk, valószínűleg kevesebb megosztó alapanyag lehet a gombánál. Talán nincs is köztes állapot, vagy hallani sem akarunk róla, vagy előszeretettel fogyasztjuk őket. Nem egyszer találkozhattunk olyanokkal is, akik még például nem is kóstolták, de már csak a szimpla nevétől is irtóznak, pedig rendkívül értékes és sokszínű, egészséges alapanyagról van szó. Ám ennek ellenére elmondható, hogy Magyarországon évről évre növekszik a gombafogyasztás, olyannyira, hogy jelenleg a fogyasztásnövekedés sokkal intenzívebb, mint amit a termesztés követni tud. A gombák kapcsán számos kérdés felmerülhet bennünk: milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a termelőknek? Az élelmiszer-drágulás elérte a gombákat is? Valóban megérné beleilleszteni az étrendünkbe? Ezekre és számos más kérdésre is kerestük a válaszokat, és meg is találtuk!