Meglepő dolog derült ki az európai baracktermésről: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki az európai baracktermésről: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Az Europêch prognózisa szerint mintegy 9 százalékkal nő az európai őszibarack- és nektarintermés a tavalyi évhez képest. A négy nagy európai őszibarack- és nektarintermelő országnál az idei szezonban a termelés fellendülését várják az ágazat szakértői. Az ipari feldolgozásra szánt barack viszont várhatóan 7 százalékkal fog elmaradni a 2021-es volumentől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Két egymást követő extrém módon fagykáros, veszteséges évet követően a négy nagy európai őszibarack- és nektarintermelő országnál (Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország) az idei szezonban a termelés fellendülése prognosztizálható. A május 24-én online megrendezett Mardis de Medfel konferencián az Europêch szakértői 2,9 millió tonna környékére becsülték a 2022-es termést - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Ez összességében 9%-kal több, mint a 2021-ben betakarított mennyiség, de még mindig 20%-kal marad el a 2016-2020 közötti időszak átlagától.

Idén tavasszal a görögországi, olaszországi és franciaországi termőterületeket nagyrészt megkímélte a fagy. Nagyobb kár csak az észak-spanyolországi termőterületeken, Aragóniában és Katalóniában keletkezett. A várható termésmennyiségeket tekintve idén továbbra is Olaszország áll az élen valamivel több mint 1 millió tonna terméssel (+43% a tavalyi évhez képest), a jelentős fagykárok ellenére a második helyen még így is Spanyolország áll 714 927 tonnával (-25%), a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Görögország állhat fel 353 300 tonna frisspiaci áruval (+120%) és csaknem 300 ezer tonna ipari barackkal. Franciaország 192 973 tonnával (+20%) a negyedik.

Az őszibarack, a laposbarack és a nektarin, azaz a frisspiacra kerülő gyümölcsök mennyisége a prognózis szerint 2,27 millió tonna lesz, ami 15%-kal több az előző évi közel 1,98 millió tonnás volumennél. Ezzel szemben az ipari feldolgozásra szánt barack (pavia) termése ebben a szezonban alig haladja meg a 600 ezer tonnát, vagyis 7%-kal marad el a 2021-es volumentől, illetve 21%-kal a 2016-2020-as évek átlagától.

Olaszországban a termőpotenciálnak megfelelő termés várható

A 2021-es, igen súlyos fagykárokat követően Olaszország több régiójában is a termőpotenciálnak megfelelő termést várnak. Ez azt jelenti, Emilia-Romagna régióban például a tavalyinál 43%-kal többet.

Spanyolországban komoly terméskiesés várható a tavaszi fagyok miatt

Az ibériaiaknál már tavaly is a szokásosnál kisebb termést takaríthattak be, de ez még elfogadható, kereskedelmileg értelmezhető volument jelentett. Idén azonban nagyon komoly, 70% körüli terméskiesés várható Katalóniában, ezért a teljes spanyol termés 25%-kal marad el az előző évitől.

Franciaországban a szokásos szintnek megfelelő termésre lehet számítani

Az idei tavaszi fagyokat különösebb megrázkódtatások nélkül vészelték át a francia ültetvények (ez 2021-ben nem így volt). A május végi hőhullám bizonyára meg fog látszani a gyümölcs minőségén, de általában véve a szokásos szintnek megfelelő betakarított mennyiség prognosztizálható.

Görögországban okozott némi gondot a fagy, de összességében jó termés várható

A tavalyi, extrém alacsony termést követően Görögország is visszatér a normál szintre. Az állományok a szokásoshoz képest 7-10 napos csúszásban vannak a hideg görög tavasz miatt, és a korai fajták némi fagykárt is szenvedtek, de összességében jó termés várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06