Szereted a kivit? Nem túl jó hírek érkeztek a gyümölcsről

Szereted a kivit? Nem túl jó hírek érkeztek a gyümölcsről

agrarszektor.hu
A tavalyi 785 helyett idén csak 755 ezer tonna kivi terem az Unió területén az első prognózisok szerint, és a déli féltekén is kisebb volt a termés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az olasz Myfruit információi szerint a chilei Curicóban szeptember 12-14. között megrendezett 42. IKO (International Kiwi Organization - Nemzetközi Kivitermesztők Szervezete) kongresszuson az idei európai kivitermés volumenét 755 ezer tonna körülire prognosztizálták, ami 4%-kal marad el a 2022-ben betakarított mennyiségtől - olvasható a FruitVeB oldalán. Továbbra is Olaszország a legnagyobb európai termesztő 311 ezer tonnás mennyiséggel, de aggasztó a zöld kivi 15%-os terméscsökkenése, ami elsősorban a fagykároknak és a termőterület zsugorodásának eredménye. A teljes termés az idén 7%-kal esik vissza a prognózis szerint.

Görögországban szintén visszaesés várható, a 3%-os csökkenés miatt az olaszokkal fej-fej mellett haladva 310 ezer tonna körül várható a termés. Portugáliában a 2023-as szezonban az előző évinél 10%-kal többet, 58 ezer tonnát, Franciaországban 2%-kal többet, 46 ezer tonnát, Spanyolországban azonban 4%-kal kevesebbet, 28 ezer tonnát (-4%) takarítanak majd be. Európa-szerte 12%-kal nőtt a sárga húsú kivi termőterülete: idén már 103 ezer tonnás termés várható.

Mi a helyzet az Európán kívüli kivitermeléssel?

A déli féltekén is jelentős terméskiesés volt az idén, mivel Új-Zélandon a tavalyinál 21%-kal kevesebb, 492 ezer tonna termett, szintén a zöld kivi területének csökkenése mellett, Chilében pedig 11%-os visszaeséssel 125 ezer tonnát sikerült betakarítani. Mindkét ország a szokásosnál kisebb mennyiségben szállított kivit Európába, így az értékesítés várhatóan korábban ér véget, mint a tavalyi szezonban.

A világon évente 4-5 millió tonna közötti mennyiségben termelnek kivit, ebből 2-2,5 millió tonnát Kínában, nagyrészt Szecsuán tartományban és a Jangce folyó partját szegélyező dombvidéken. A második legnagyobb termelő Új-Zéland, jó években bőven 600 ezer tonna feletti volumennel. A kivi sikertörténete az 1970-es években innen indult, ekkorra a déli féltekén található szigetország már több kivit exportált, mint amennyi belföldi fogyasztásra került. Az 1980-as években egyre tovább bővült a kivitel, és a gyümölcsöt más országokban is termeszteni kezdték, így Olaszországban is, ahol a szőlőtermesztésben használatos kordon támrendszerek ideálisnak bizonyultak a kivi termesztésére is. Olaszország hamarosan Európa legnagyobb, és a világ harmadik legjelentősebb termesztője lett évi 500 ezer tonna körüli mennyiséggel, majd az utóbbi 20 évben a görög termelés is 300 ezer tonna környékére futott fel. Jelentős termelő még a világpiacon Irán (300 ezer tonna körül), Chile (120-160 ezer tonna), Törökország (75 ezer tonna), de mára már Franciaországban és Portugáliában is 40-60 ezer tonna körüli volument termelnek.

A globálisan termesztett fajták közül zöld, sárga és vörös húsúakat különböztetünk meg. Még mindig a zöld fajták a legelterjedtebbek, közülük is kiemelkedik a Hayward, de terjednek a Bo Erika, Early Green, Summerkiwi, Tuscia, Green Light, G14 és Z5Z6 fajták is. A sárga húsú kivifajták (Dori, Jin Tao, G3, Jin Yan, Sorelli) teljes gyümölcshúsa aranysárga színű. A “vörös húsú” fajták gyümölcshúsa valójában sárga, csak a magok környéke kap egy élénkvörös árnyalatot, mint amilyen a Dong Hong, a HFR18 vagy a Fruit Logistica egyik innovációs díját is elnyerő Jingold. Általában igaz, hogy a sárga és vörös fajták íze sokkal kevésbé savanyú, az édes ízekre különösen fogékony kínaiak ezért ezeket különösen kedvelik, amint azt a fajták nevéből is látni lehet. Az utóbbi időben a sárga és vörös kiviket egyre nagyobb területen termesztik Európában is, kuriózumként, de terjednek az általában héjukkal együtt fogyasztható minikivi fajták is, mint az Issai, a Weiki, a Jumbo vagy az Ananasnaya.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?