Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Verona környéke régóta meghatározónak számít az olasz cseresznyetermesztés szempontjából. Az idei szezonról Bragantini Marco (Cherry Passion) és Stefano Pezzo valamint Alessio Costa (LC Fruit, Monteforte D'Alpone) adott rögtönzött helyzetképet - írta meg a FruitVeB. Mindegyikük meglehetősen pozitív képet adott a mostani szezonról: a termelők jelenleg teljes erővel a betakarításra koncentrálnak a legfontosabb helyi fajta, a Mora di Verona esetében. A szakértők szerint a gyümölcsök esztétikailag is jól néznek ki, és nagyon jó az ízük, annak ellenére, hogy az időjárás eddig nem volt a legkegyesebb a termesztőkhöz. Mint mondták,
a Mora di Verona cseresznyét markánsan édes íz jellemzi, sokkal édesebb, mint a többi hasonló időpontban érő fajta, ez pedig ellensúlyozza a közepes gyümölcsátmérőt. A szüret még pár napig folytatódik, és ha az időjárás az előrejelzéseknek megfelelően jó marad, biztosak vagyunk benne, hogy mind a terméssel, mind az értékesítéssel elégedettek leszünk.
Jelenleg még a Mora di Verona mellett a Ferrovia betakarítása is folyamatban van, de megkezdődött az első Kordia betakarítása is, és hamarosan a Regina következik. Alessio Costa szerint a májusban mindenekelőtt a heves esőzések miatt szenvedtek a termelők, a csapadék a korai fajták nagy részét megrongálta, de ez szerencsére a teljes termelésnek csak 10%-át tette ki. Minden rosszban van valami jó, így a középkésői cseresznyefajtáknak kifejezetten jót tett a bőséges esőzés. Ezért Idén sokkal nagyobb gyümölcsátmérőkre számítanak, mint az aszályos tavalyi évben.
Az értékesítés egyelőre jól megy, és igaz ugyan, hogy a termés mennyisége nem éri el a tavalyi volument, sőt, a kereslet meg is haladja a rendelkezésre álló mennyiséget, de ez a piaci helyzet az árak megduplázódását eredményezte. Sokkal kevesebb gyümölcs érkezik ugyanis Pugliából és Emilia-Romagnából, de Spanyolországból is, az ezeken a területeken uralkodó kedvezőtlen időjárás miatt.