Meglepő, ami az olaszoknál zajlik: durván visszaesett a gyümölcstermés

Meglepő, ami az olaszoknál zajlik: durván visszaesett a gyümölcstermés

agrarszektor.hu
Az Olasz Statisztikai Hivatal (Istat) 2023. évet összegző jelentése szerint Olaszországban a kertészeti termékek volumene 11,2%-kal csökkent, az agráriumban foglalkoztatottak száma pedig 2,4%-kal esett vissza. Folytatódott a mezőgazdasági termékek esetében a termelői árak növekedése (+3,9%) , de az előző évhez képest határozottan alacsonyabb ütemet jelent. A tavalyi évben a kertészeti ágazat megszenvedte a szélsőséges éghajlati jelenségek (késői fagyok és jégeső) hatásait, különösen a körte, a cseresznye, a nektarin, a szilva és a kajszibarack esetében volt jelentős a visszaesés, miközben a gyümölcsök ára átlagosan 11,1%-kal emelkedett.

A termelési költségek a 2022. évi erőteljes növekedés (+30,6%) után tavaly csökkenést mutattak, különösen a műtrágyák (-18,4%) és az energia (-8,4%) ára mérséklődött. A gyümölcstermesztés volumenének csökkenése nem olasz sajátosság, a 2023-as évben az Európai Unió gyümölcstermése 5,6%-kal esett vissza az előző évhez képest. Az agrártermékek volumenének visszaesése különösen Görögországot (-15,2%), Dániát (-8,3%) és Spanyolországot (-8%) érintette, de negatív tendencia figyelhető meg Írországban (-4,4%) és Hollandiában (-1%) is - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Az említett országokkal ellentétben a termelés növekedése figyelhető meg Magyarországon (+25,2%), Romániában (+15,6%), Franciaországban (+2,9%) és Németországban (+2%). A gyümölcsök árai átlagosan 13,4%-kal, a zöldségeké pedig 9,5%-kal nőttek az előző évhez képest, de itt is nagy eltérések vannak az egyes tagállamok között: az agrártermékek áraiban Görögországban (+16,3%), Portugáliában (+14,8%), Spanyolországban (+13,1%), Olaszországban (+2,8%) és Dániában (+1,4%) növekedést mérték, míg Magyarországon (-14,8%), Franciaországban (-3,9%), Lengyelországban (-2,9%) és Németországban (-1,4%) az átlagárak csökkenése volt tapasztalható az intenzív áremelkedést mutató 2022-es, kifejezetten magas bázist követően.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 28. 14:31