Szomorú, ami sokak kedvenc élelmiszerével történik: erről jobb, ha tudsz

Szomorú, ami sokak kedvenc élelmiszerével történik: erről jobb, ha tudsz

agrarszektor.hu
Az olasz gazdaságok éves termelési volumene 3,9%-kal csökkent 2023-ban, a fás szárú növények, például a szőlő, gyümölcs és olajbogyó pedig 11,1%-kal esett vissza az ISTAT közleménye szerint. A térségben az időjárás szélsőségei, a nagyon magas hőmérsékletek miatt bekövetkezett aszály, a jégeső és a pusztító viharok, illetve a nem várt tavaszi fagyok jelentősen megnehezítették a gazdák dolgát.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az olasz mezőgazdasági termelés csökkent tavalyhoz képest. Az éghajlatváltozás következményei és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt megcsappant a gyümölcs, illetve az olívaolaj termelése - közölte kedden az ISTAT Nemzeti Statisztikai Hivatal. Európában az elmúlt 2000 év legmelegebb nyarának mondható a tavalyi - ezt részben a fák gyűrűinek elemzésein alapul - és a jelenlegi hónapban a kontinens néhány részén a hőmérséklet már a 40 fokot is meghaladta - írja a Reuters.

Az év trendjeit, az év különböző időszakaiban tapasztalható kedvezőtlen időjárási viszonyok befolyásolták és az egymást követő szélsőséges események számos elsődleges fontosságú növényt érintettek

- áll a közleményben. A bortermelés több mint 17 százalékkal esett vissza az őszig tartó forró nyári hőmérséklet miatt, míg a központi régiókban az olívaolaj-gyártók a tavaszi virágzási szezonban a hűvös, párás körülmények miatt nem tudtak megfelelően termelni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gyümölcstermést a jégeső, a  viharok és a tavaszi fagyok nehezítették - tette hozzá az ISTAT. A nyár közeledtével Olaszország déli részén, valamint Szicília és Szardínia szigetein már az aszály okoz komoly gondokat - írta a Coldiretti közleményében. Az olasz gazdálkodók februárban csatlakoztak az Európai Unióban zajló tüntetésekhez az alacsony terményárak, a növekvő költségek, az olcsó import és a fenntarthatóbb mezőgazdaságot célzó uniós intézkedések ellen. Olaszország azon hat ország között van, akik hétfőn megszavazták az EU zászlóshajó-politikáját, amely megköveteli a tagállamoktól, hogy 2030-ig olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyek segítenek helyreállítani a természetes környezetet, szárazföldön és tengeren egyaránt. 

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?