Most lehull a lepel: kiderült, mire számíthatnak a cseresznyetermelők

Most lehull a lepel: kiderült, mire számíthatnak a cseresznyetermelők

agrarszektor.hu
A Föld északi féltekéjén jól indult a cseresznyeszezon, sőt, egyes európai országokban akár 10-15 nappal korábban is. Ez azt is eredményezte, hogy egyes fajták esetében a szezon a szokásosnál jóval korábban ért véget. Néhány spanyol termelő jobb kilátásokkal tekint az idei szezonra, mint tavaly, amikor az eső súlyosan érintette a termést.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az előrejelzések szerint hatalmas kereslet várható a török cseresznye iránt, mivel több országban tapasztalható hiány ebből a gyümölcsből. Apulia régióban az április első hetében kezdődött szezonban a terméshozam megközelítőleg 60%-kal visszaeshet a hiányos kínálat miatt, ami arra kényszerítette a piaci szereplőket, hogy mintegy 20 nappal korábban fejezzék be az értékesítést - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Németországban a török, majd spanyol és görög áruk növekvő kínálata egyes kereskedőknél az árak csökkenéséhez vezetett. Magyarország jó szezont zárt, stabil helyi és európai piaci kereslettel és árakkal. Franciaországban az esőzések miatt nehezen és késve indult a szezon. Hollandiában vannak olyan területek, ahol az ültetvények több mint fele elpusztult a csapadékos időjárás következtében. Az Egyesült Királyságban az alacsony terméskötés miatt a normál termés 65-70%-a várható. Észak-Amerikában a termés Washingtonba kerül exportra. Kínában a legmagasabb a cseresznyetermés, valamint a gyümölcsméret is az elmúlt évek egyik legnagyobbja.

Spanyolországban a kedvezőtlen időjárás komoly gondokat okozott a termelőknek

Aragóniában a termés csökkenése várható a gyümölcskötődés időszakában tapasztalt kedvezőtlen időjárás miatt. Ahogy egy szakember fogalmazott, szabálytalan volt a gyümölcskötődés, ami a korai fajtákat jobban érintette, továbbá a tavaszi hideg és a fák nagy megterheltsége miatt mérethiány keletkezett, de a minőséggel nem volt gond. Extremadurában, az ország másik jelentős cseresznyetermesztő régiójában a szezon lényegesen jobban alakul, mint tavaly, amikor sajnos a folyamatos esőzések döntő szerepet játszottak a termés csökkenésében. Ellenben a nemrég lehullott 80-100 mm eső a térségben komoly károkat okoz, melyekről még nem érkezett meg a becslés mértéke.

Óriási a kereslet a török cseresznyére Európában

A török cseresznye szezonja várhatóan jó terméshozamú és minőségű lesz, június eleje óta nagy mennyiségek érkeznek. A cseresznyéért folyó verseny valójában piactól függően változik. A török cseresznyeexportőrök elsősorban Délkelet-Ázsiában szembesülnek az amerikai konkurenciával. Az EU-ba irányuló export esetében Görögország és Spanyolország a fő szereplők, a logisztikai versenyelőnyük miatt. Oroszország, amely a török cseresznye második legnagyobb exportpiaca volt az elmúlt szezonban, elkerülhetetlenül versenytársat jelent minden török vállalat számára. Olaszország és Franciaország is felbukkan időről időre bizonyos piacokon. A korábbi évekhez képest hatalmas kereslet várható a török cseresznye iránt, mivel több országban is hiány lépett fel. Bár jelenleg minden jónak tűnik, az időjárási viszonyok továbbra is nagy kihívást jelentenek az exportőrök számára. Továbbá gazdasági helyzetük nagyban befolyásolja a termelési költségeket és a költségek növekedése megnehezíti a munkájukat ebben a versenykörnyezetben.

Olaszországban komoly visszaeséssel lehet számolni

Apuliában az április első hetében kezdődött szezonban a terméshozam akár 60%-kal is visszaeshet az enyhe téli időjárási körülmények miatt, ami arra kényszerítette a piaci szereplőket, hogy mintegy 20 nappal korábban fejezzék be az értékesítést. Az ágazat egyik vezető vállalata az elmúlt 30 év legalacsonyabb kínálatának nevezte a helyzetet. Az csapadék hiánya és a magas páratartalom a betakarítási hónapokban azonban lehetővé tette a termelők számára, hogy a korábbi évekhez képest jobb minőséget érjenek el, a gyümölcsök mérete és íze kiváló volt. Egy campaniai termelő kifejtette:

Az idei szezont jelentéktelen mennyiségű termés jellemezte, de kielégítő árakkal. Bár a termés egyharmadát értékesítettük, a termelői árak meglehetősen magasak maradtak, 3-4 €/kg. Az alacsony termelés nem tette lehetővé, hogy kielégítsük a piaci keresletet. Ez egy általános helyzet, amely a fő olasz termőterületeket érintette, de Európára is kiterjedt. A termelés hiánya az éghajlatváltozásra vezethető vissza.

Egy nagy emilia-romagnai termesztő szerint a betakarítás legalább 10-15 nappal korábban érkezett a szokásosnál. Elmondása szerint még soha nem fordult elő, hogy a Kordia fajta betakarítása június 11-én véget érjen. Az árak mindig is magasak voltak a megfelelő méretű és Brix-értékű gyümölcsért. A 26-28-as méretű cseresznyéért nagykereskedelmi szinten 4-6 €/kg közötti összeget fizettek. Május végén a nagykereskedelmi árak elérték a 9-10 €/kg-ot. Veneto tartományban a termés a rossz időjárás miatt súlyos veszteségeket szenvedett.

Egymást váltják az import cseresznyék a német piacokon

A spanyol áruk domináltak, majd a török szállítmányok következtek. Görögország és Németország közel azonos mennyisséggel volt jelen a piacon. Később olasz tételek egészítették ki a kínálatot, amelyhez nemrégiben francia és belga ajánlatok csatlakoztak. Összességében a kínálat bővült; elegendő volt a kereslet fedezésére. A megnövekedett kínálat következtében egyes kereskedők kénytelenek voltak csökkenteni áraikat. A nagybani piacokon a török Napoleon fajtát kilogrammonként 3 euró körüli áron kínálták. Hamburgban a kereskedők az első hazai cseresznyét kilogrammonként 9 euróig kínálták. Dél-Németországban az első termésbecslések nagyon kedvezőek az elmúlt hetek heves esőzései ellenére. Ennek következtében a Bodeni-tó térségében a cseresznye túlnyomó többsége takarás alatt található, így első pillantásra a kár nem tűnik túl nagynak. A korábbi évektől eltérően, ezért feltételezhető, hogy idén komoly mennyiségeket lehet a hazai kiskereskedelembe szállítani. Mindazonáltal a termelésre nyomást gyakorol a Kelet-Európából érkező növekvő verseny. Tavaly kínáltak először moldáv cseresznyét a hazai kiskereskedelemben.

Moldovában ígéretes szezonra számítanak a termelők

Ígéretes szezon előtt áll a moldovai cseresznye, mivel egyre több vállalat készül az európai exportra. Ezek a termelők és exportőrök megszerzik a szükséges tanúsítványokat, miközben fejlesztik infrastruktúrájukat, hogy exportálhassanak olyan piacokra, mint Németország.

Magyarországon jó lett az idei termés

Idén viszonylag jó mennyiséget sikerült elérni, a becslések szerint 12 000 tonna körülit, nagyon kevés fagykárral, ami tavaly komoly problémát jelentett. A hazai és az exportpiac sem állt rosszul a magyar cseresznyéhez, a szomszédos európai országok részéről jó kereslet mutatkozott. Ezek közé tartozik Ausztria, Lengyelország, Csehország és Szlovákia, "ahol mind jó volt a kereslet és az árak is elfogadhatóak voltak" - jegyezte meg egy termelő és exportőr.

Franciaországban hektikusan alakult a cseresznyeszezon

Bár a francia cseresznyeszezon idén valóban korábban kezdődött, a csapadék és a hűvös tavaszi hőmérséklet végül késleltette a szüretet. A szeszélyes időjárás miatt nehéz volt a szezon kezdete, az esőzések sok kárt és veszteséget okoztak. A szezon nehéz kezdete után, amelyet a kínálat hiánya nehezített, a helyzet teljesen megfordult. Az összes termelési terület betakarítása összeütközött, ami azt eredményezte, hogy a bőséges kínálat gyakorlatilag nem létező fogyasztással találkozott a rossz időjárás és a hónap vége miatt. A kínálat tehát túl nagy volt a kereslethez képest, az árak ennek megfelelően alakultak. Míg 3 héttel ezelőtt nagyon magasak voltak, két héttel ezelőtt csökkentek. Majd ismét teljesen a feje tetejére állt a piac: az árak emelkedtek, a kereslet fokozódott (talán a jó idő megérkezésének köszönhetően), a nagykereskedelmi piacok nagyon dinamikusan alakultak, így a kínálat nehezen tudott lépést tartani a kereslettel.

Hollandiában keresleti piacot és magasabb árakat várnak

Idén jól látható, hogy mely ültetvények kerültek kiváló minőségű talajra. Vannak olyan parcellák, ahol a fák több mint fele elpusztult. Ahol a bőséges esőzések miatt víz maradt a földeken, ott a cseresznyére gyakorolt hatás nyilvánvaló. Ez különösen igaz a nedvesebb talajokkal rendelkező területeken, ahol a csökkenés extrém mértékű volt, ennek következtében kevés olyan terület volt, ahol a termés teljes mértékben termett. A termelők kételkednek abban, hogy idén több cseresznye lesz, mint a tavalyi katasztrofális szezonban. Következésképpen szinte biztos, hogy a cseresznye továbbra is feláras marad.

Belgiumban már megjelent a piacokon a szabadföldi termesztésű cseresznye

Belgiumban két hete hivatalosan is megkezdődött a cseresznyeszezon. A gyümölcs már egy ideje fedett termelés alól is kapható, ám most már lassan, de biztosan kezd piacra kerülni a szabadföldi termesztésből származó kínálat. Egy belga kereskedő szerint a kínálat mennyiségileg nem túl sok, de minőségileg ígéretesnek tűnik. A korai fajták még szenvedtek egy kicsit a bőséges nedvességtől, de összességében még mindig jó szezonra számítanak a helyi termelők.

Ráadásul már most is nagy a kereslet iránta. Ez egy szezonális termék, amelyet mindig lelkesen fogadnak. A cseresznye igen keresett Belgiumban, de például Franciaország és Hollandia is fontos piac számunkra. Görögország, Törökország és nemrégiben Moldova is versenybe került, de úgy gondolom, hogy még mindig képesek vagyunk diadalmaskodni.

Az Egyesült Királyságban a megszokottnál kevesebb termés várható

Az Egyesült Királyság területén a hőmérséklet a virágzás alatt csak 10-11 fokot ért el, ami nem volt elég meleg ahhoz, hogy a méhek repüljenek. Emellett, bár a tél folyamán elegendő hideg órát kaptak a fák, a hőmérséklet nem volt elég alacsony az optimális terméshozamhoz. Ennek következtében a terméskötődés alacsonyabb volt, és a brit termelők most a normális termés 65-70%-át jósolják.

Észak-Amerikában idén nem a kaliforniai cseresznyét fogják külföldre értékesíteni

Az USA-ban az exportra szánt cseresznye nem a kaliforniai termésből fog származni, hanem a washingtoniból. Kaliforniában a közelmúltig hűvösebb volt az időjárás, így a gyümölcsméret nem olyan, mint amilyennek az exportpiacok szeretnék látni. Emiatt az exportvolumen nem volt megfelelő. Ez azt jelenti, hogy nincs túl sok átfedés a Washingtonból érkező korai Chelan fajtával. Ehhez jön még az a tény, hogy a Csendes-óceán északnyugati részén is elég hűvös volt az időjárás, ami szintén azt jelenti, hogy a korai fajták (mint például a Chelan) csak most érkeznek. A washingtoni export várhatóan erősödik és júliusban előreláthatólag nagy lesz az aktivitás. Ami a keresletet illeti, ebben a szezonban nagyobb nyomás nehezedhet a csendes-óceáni északnyugati cseresznyekínálatra, mivel Brit Kolumbiában az év eleji fagyot követően nagyrészt egyáltalán nincs termés.

Kínában idén jelentősen nőtt a cseresznyetermesztés volumene

Május végén a Dalianban termesztett szabadföldi cseresznye kezdett tételesen piacra kerülni. A kedvező időjárási viszonyok és a területek növekedése miatt idén jelentősen nőtt a termelés. Az idei termés az elmúlt évek legmagasabb terméshozama lesz, valamint a gyümölcs mérete is a legnagyobb az utóbbi időkhöz képest. A termelés növekedésével együtt az árak csökkentek, a felvásárlási ár mintegy 25%-kal alacsonyabb, mint tavaly. Jelenleg nem sok légi úton szállított cseresznye érkezik az Egyesült Államokból, kevesebb kereskedő értékesíti a cseresznyét. Néhány kereskedő említette, hogy a jelenlegi árak magasak, egy-két héten belül elkezdhetik az értékesítést. A legkorábbi 5 kg-os tétel körülbelül 1000 jen/db áron érkezett, és fokozatosan 850-900 jen/db-ra csökkent. Néhány érettebb tétel 700 jen körüli áron kelt el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?