Ez kemény: csillagászati áron árulják a cseresznyét ezeken a piacokon

Ez kemény: csillagászati áron árulják a cseresznyét ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
A hollandiai Ridderkerkben található Van Ooijen Citrushoz április első hetének végén érkeztek meg az első, Spanyolországból származó extra korai cseresznye tételek. Nem kell óriási mennyiségre gondolni, itt nem a mennyiség, hanem a koraiság a lényeg: mindössze 12, egyenként 1,5 kg-os ládáról van szó. A kis volumen nem véletlen: a 12-17. hét között ugyanis a világon sehol sem kapható cseresznye: a déli féltekén a szezon öt héttel ezelőtt, február végén véget ért, így kizárólag a spanyol exportőrök extra korai áruja található a piacon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lucien Ruiter, a Van Ooijen Citrus igazgatója szerint “ezek a cseresznyék azonban nem valók mindenkinek. Mi is csak előrendelés alapján értékesítjük ezeket a gyümölcsöket, és inkább kiló-, mintsem ládaszámra veszik tőlünk. A 30+-os cseresznye árát kilónként 75 euróban (29500 Ft/kg), és igazából ez sem termel számunkra nyereséget (ilyen kis tételnél csak a szállítási költség 20 euró/kg). Viszont ki tudunk szolgálni néhány olyan szakembert, akik már nagyon várják az árut”. Ezt a gyümölcsöt még Spanyolországban is termesztőlétesítményben állítják elő, ahol hatékonyan szabályozható a hőmérsékletet. Ezért lehet lényegesen korábbra hozni a virágzást és a termésérést - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A spanyol üvegházi cseresznyetermesztés nagymértékű bővülését azonban még Lucien sem látja valószínűnek: mint mondta, tekintettel az óriási költségekre, nincs nagy piaca ennek a terméknek. Lucien szerint egyelőre nem lehet világos képet alkotni a spanyol cseresznyeszezon további alakulásáról.

Jelenleg az ültetvények jól néznek ki, de a virágzás alatti fagy vagy a szüret előtti eső és jégeső még mindig drasztikusan csökkentheti a termést, ezért biztosat nem lehet mondani. Ezt elég keményen megtapasztaltuk tavaly, amikor Extremadura tartományban két jégeső a termés nagy részét megsemmisítette.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?