Aggasztó, ami a cseresznyével történik Franciaországban

Aggasztó, ami a cseresznyével történik Franciaországban

agrarszektor.hu
Az Agreste gyorsjelentése szerint 2023-ban 36,9 ezer tonna körüli, a tavalyinál 5 százalékkal alacsonyabb cseresznyetermés várható Franciaországban. Májusban a cseresznye ára az előző évhez képest mintegy 10 százalékkal volt magasabb a szűkös kínálat eredményeképpen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agreste június 1-jén kiadott, az országos termés 85%-át adó három fő termesztőkörzetet figyelembe vevő előrejelzése szerint a 2023. évi cseresznyetermés 36 900 tonnára becsülhető, ami 5%-os csökkenést jelent ugyan az előző öt év rekordját adó 2022-es évhez képest, de még így is jóval (21%-kal) a 2018-2022-es átlag felett van. A kedvezőtlen májusi időjárás elsősorban a korai fajtákat érintette, és alaposan csökkentette a piacra kerülő mennyiséget, így a tavalyi évhez képest az árak is jelentősen emelkedtek - írta meg a FruitVeB.

A francia cseresznyetermés legalább 85%-a három fő körzetből származik (Okcitánia [Occitanie], Auvergne-Rhône-Alpes és Provence-Alpes-Côte d'Azur [PACA]), az egyes régiókban az Agreste jelentése szerint az idei termés a következőképpen alakul:

Occitanie: 2022-ben az országos termés 20%-át adta a körzet, elsősorban Languedoc, Roussillon és a Garonne-völgy (Tarn et Garonne) területén. Itt a májusi időjárás miatt lefelé kellett korrigálni a tavalyi számokat, ráadásul a termőterület is 4%-kal csökkent, Languedoc és Roussillon régiókban ez a visszaesés a korábbi évek termelési nehézségei után végrehajtott kivágások eredménye.

Auvergne-Rhône-Alpes: a főként a Rhône-völgyének köszönhetően az országos termés 33%-át adó körzetben a májusi szeles és viharos időjárás, valamint az ebben a régióban is jelentkező területcsökkentés, illetve a vártnál kedvezőtlenebb virágzás következtében a termés 12%-kal marad el az előző évitől. A szezon körülbelül egy héttel később kezdődött, mint tavaly, a Drosophila kártevőnyomása pedig magas.

PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur): a többi körzethez hasonlóan a PACA régióban is szeles időszakokat és heves esőzéseket hozott a május, ami a korai fajták terméshozamának csökkenését eredményezte, de itt, az országos termelés 33%-át adó területen a termés várhatóan csak 2%-kal marad el a 2022-estől.

2023 májusában a cseresznye ára az előző évhez képest 10%-kal, az ötéves átlaghoz képest pedig 16%-kal emelkedett, ami a szűkös kínálat eredménye. Az értékesítési szezon május elején kezdődött Roussillonban és Délkelet-Franciaországban, csaknem egy héttel később, mint tavaly. A május közepétől kezdődő rossz időjárás miatt a termést erősen szortírozni kellett, néhol pedig későbbre kellett tolni a betakarítást. Május végén a kereslet erős volt, érdekes módon különösen a kis méretű gyümölcsök iránt. Bár a szüret már minden régióban megkezdődött, a piacon még mindig hiány van cseresznyéből, így nem csoda, hogy a Spanyolországból származó import a tavalyihoz képest megduplázódott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?