Európa felét letarolta a brutális aszály: tragikus a helyzet ezekben az országokban

Európa felét letarolta a brutális aszály: tragikus a helyzet ezekben az országokban

agrarszektor.hu
Az Európai Unió csaknem felét érinti a jelenlegi történelmi aszály, a csapadékhiány miatt több országban és területen van valamilyen figyelmeztetés, riadó. Rengeteg helyen apadnak a folyók, hanyatlik a mezőgazdaság, a vízellátás és az energiatermelés is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság közleménye szerint az Európai Unió csaknem felén érvényes aszályriadó vagy valamilyen figyelmeztetés van a csakapékhiány miatt - írja az Időkép. Franciaországtól Románián át Görögország déli részéig szinte mindenütt tartós vízhiány, súlyos szárazság jellemzi az elmúlt hónapok időjárását. Franciaországban az eddigi legnagyobb aszály tombol, a falvak sokfelé ivóvíz nélkül maradtak, a kukorica 18,5%-kal kevesebb a tavalyinál, és tejből sem lesz elég télire.

A folyók alacsony szintje és a magasabb vízhőmérséklet egyes területeken az energiatermelést is akadályozta. A vízhiány csökkentette Olaszország vízenergia-termelését, és a vízkészletekben tárolt energiapotenciál az elmúlt néhány év szintjének körülbelül a felén ragadt. Kilenc országban, köztük Szerbiában, Montenegróban és Norvégiában csökkent a vízenergia-tározók vízszintje - írja a News.sky.com. Németországban és Romániában a Duna vízszintje is kritikus. Spanyolországban és Portugáliában az erdőtüzek szaporodtak el a szárazság miatt.

Az Európai Szárazságmegfigyelő Intézet (EDO) új adatai szerint Európa területének mintegy 45%-a esik legalább a második (narancssárga) riasztási fokozatba. A földterületek 15 %-a a legsúlyosabb fokozatba került, ami a termésre és a növényekre is rendkívül káros hatással van. A termésben bekövetkező negatív változások nemcsak a nyári hónapokra lesznek hatással, hanem az egész évre kihatnak. A következő hetek előrejelzései szintén aggodalomra adnak okot, nagy áttörés nem várható. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?