Csúnyán lebuktak a palántákkal seftelők: súlyos büntetésre számíthatnak

Csúnyán lebuktak a palántákkal seftelők: súlyos büntetésre számíthatnak

agrarszektor.hu
Közérdekű bejelentések alapján Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei szamóca szaporítóanyag forgalmazóknál tartottak próbavásárlást augusztus elején a Nébih szakemberei. Az akcióval, amelynek során összesen mintegy 6000 ismeretlen származású palántát foglaltak le, az illegálisan működő forgalmazókkal szemben kívánt fellépni a hatóság. A negatív tapasztalat miatt a Nébih ellenőrei a következő időszakban is kiemelten vizsgálják majd a területet a minőségi hazai szaporítóanyag-előállítás, továbbá a felhasználók, telepítők, gyümölcstermesztők védelme érdekében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A napokban lefolytatott Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei próbavásárlások során az egyik esetben 2000 db, míg a másik alkalommal 4000 db igazolatlan származású palántát zároltak a hatósági ellenőrök. A növényeket gyümölcs szaporítóanyag előállítói (faiskolai) engedély, illetve szaporítóanyag nagykereskedelmi engedély nélkül kínálták eladásra. A jogszabályi előírásokat be nem tartó piaci szereplőkkel szemben hatósági eljárás indul, mely akár 250 000 forinttól 5 millió forintig terjedő minőségvédelmi bírság kiszabását vonhatja maga után - írja a Nébih.

EZ IS ÉRDEKELHET

A helyszíni ellenőrzések tapasztalatai elgondolkodtatók, egyúttal felvetik a vásárlói tudatosság kérdését is. Egy gyümölcstermelő ültetvényének, munkájának sikerében ugyanis kulcsfontosságú a felhasznált növényanyag megbízható származása, egészségi állapota, biológiai értéke stb., így kiemelt érdeke a szaporítóanyag-forgalmazó és az általa kínált termék alapos felmérése. A Nébih oldalán számos, a körültekintő vásárlást segítő tájékoztató olvasható, amelyekben részletesen megtalálhatók az alapvető szakmai és jogszabályi feltételek. Az illegális szaporítóanyag-forgalmazás egyaránt veszélyezteti a szaporítóanyag-előállítási, -forgalmazási és -ellenőrzési rendszer hitelességét és a felhasználók, telepítők, gyümölcstermesztők érdekeit.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nébih ezúton is felhívja a figyelmet, hogy az értékesítésre felkínálás, bármilyen online felületen történjen is, már önmagában forgalmazási tevékenységnek minősül. A hatóság kiemelten figyel és kivizsgál minden gyümölcs-szaporítóanyagot kínáló hirdetést, egyéb aktivitást. Az illegálisan működő szaporítóanyag-forgalmazók kiszűrése érdekében a szakemberek a jövőben is folyamatosan végzik az ellenőrzéseket. A jogosultság nélküli, „fekete forgalmazók” a szaporítóanyag felügyeleti jogszabályok megsértése miatti eljárás és bírság mellett számíthatnak a társhatóságok bevonására is. Amennyiben pedig a jogosulatlan fajtahasználat egyértelműen fennáll (hazai, vagy Európai Uniós fajtaoltalommal rendelkező fajták esetén) a hatóság a fajtajogosultat is értesíti a jogsértést elkövető forgalmazó tevékenységéről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?