Érik a műtrágya-krízis: bármikor beüthet a hiány Európában

Érik a műtrágya-krízis: bármikor beüthet a hiány Európában

agrarszektor.hu
Az életben maradásért küzdenek az európai műtrágyagyártók, miután az elszabadult földgázárak több gyártót is az előállítás visszafogására, vagy épp leállítására kényszerítettek. Az uniós szereplőket tömörítő érdekképviselet, a Fertilisers Europe keményen bírálta az Európai Uniót az energiaválságot előidéző politikája és az Oroszországgal szembeni szankciók miatt. A gyártók arra figyelmeztetnek: ha a helyzet nem változik, az nemcsak a növénytermesztésre, de sörgyártásra is drasztikus következményekkel járhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Uniós szintű válságkezelést sürgetnek az európai műtrágyaipar szereplői. Meglátásuk szerint az orosz-ukrán háború és az Oroszországgal szemben hozott szankciók tovább súlyosbították az energiaválságot, és a régóta tartósan magas, és várhatóan tovább emelkedő földgázárak miatt jelentős versenyhátrányba került az európai műtrágyaipar - közölte a Fertilisers Europe. Az ágazatot képviselő európai szövetség rámutatott, hogy példátlan válsággal néz szembe a műtrágyapiac, mivel egy év alatt több mint 1000%-kal emelkedett az ágazat számára legfőbb energiahordozó, a földgáz ára, a műtrágya-előállítás során termelési költségek 90%-át pedig ez adja - írta meg a Világgazdaság.

Az energiahordozóért az európai szereplőknek több mint tízszer többet kell fizetniük, mint az Egyesült Államokban. Ez a piaci versenyben jelentős hátrányt okoz és veszélybe sodorja az élelmiszer-biztonságot is. Az európai ágazati érdekképviselet arra figyelmeztette az uniós döntéshozókat, hogy az Oroszországból érkező földgáz importját, így a kontinens energiafüggőségét nem lehet a műtrágyagyártás tönkretételével csökkenteni.

A Fertilisers Europe arra figyelmeztetett, hogy az Európai Uniónak sürgősen felül kell vizsgálnia energia- és földgázpolitikáját annak érdekében, hogy az európai mezőgazdasági termelés biztonságát fent lehessen tartani és a gyártók ne a kontinensen kívül folytassák működésüket.

A leállások jelzik, mekkora a baj valójában

A szövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy több üzem leállásra, vagy a termelés jelentős visszafogására kényszerül az energiaválság miatt. Ezekről a leállásokról és termeléscsökkentésekről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Veszélyben a sörgyártás?

Az üzemek leállása az iparág melléktermékét, a szén-dioxid hozzáférhetőségét is korlátozza, aminek tovagyűrűző hatása más iparágakban is komoly gyártási nehézségekhez vezet. A sörgyártók is jelezték: az energiaválság műtrágyaiparra gyakorolt katasztrofális hatásainak ők is áldozataivá válnak. Félő, hogy a szénsavas italokhoz szükséges, kevés ideig tárolható, így azonnali felhasználást igénylő szén-dioxid-előállítás a műtrágya gyártásának visszafogásával azonnali ágazati katasztrófához vezethet a söriparban is.

A brit kocsmatulajdonosok, a lengyel sörgyártók és a kisüzemi sörfőzdék a műtrágyapiaci feszültségek hírére szabályosan pánikba estek. A gyárak mellett a vendéglátást is érzékenyen érintené egy komolyabb piaci krízis - állapította meg a Politico.

Összességében elmondható, hogy - hacsak nem csökken a földgáz ára, vagy az ágazat nem kap uniós mentőövet az ágazat, gyakorlatilag hozzáférhetetlenné válhatnak a világ legnagyobb részén a műtrágya. A Fertilisers Europe a szankciós és energiapolitika azonnali megváltoztatását látja az egyetlen megoldásnak. A műtrágya ugyanis nélkülözhetetlen a mezőgazdaságban, a növénytermesztésben, alkalmazása nélkül a jelenlegi terméshozamoknak csak a töredékét tudnák betakarítani a gazdálkodók. Ráadásul a szer használatára, kedvező hatásának kifejtésére csak nagyon korlátozott időszak áll rendelkezésre. A világ legnagyobb műtrágya-előállítója Oroszország, ám szintén a szankciós politika miatt az orosz műtrágya korlátozottan értékesíthető a világpiacon, ráadásul a szállítás is jelentős nehézségekbe ütközik. A legutolsó hírek szerint már zajlanak a tárgyalások az oroszok, az ukránok és a NATO között a török műtrágyák tengeri exportját illetően.

 

A szakértők szerint a globális műtrágyahiány önmagában árfelhajtó hatású, vagyis a piaci krízis tartósan magas szinten tarthatja az alapanyagok, és gyakorlatilag minden élelmiszer árát. Ráadásul a legszegényebb országokban jelentősen nő az éhezők száma, de a fejlett gazdaságokban is terhet jelent a dráguló élelem, immár a közepes keresetű háztartásokban is. A műtrágyapiaci válság egyelőre nem érződik az árakban, de a következő hónapokban minden bizonnyal megjelenik a fogyasztóknál is. Szintén a következő hónapokban épülhet be a fogyasztói árakba az egész Európát sújtó aszály, illetve annak következményei.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?