Kész, vége? Teljesen eltűnhetnek ezek a fák Magyarországról

Kész, vége? Teljesen eltűnhetnek ezek a fák Magyarországról

agrarszektor.hu
Az egyre forróbb nyarak egész Magyarország növényzetében óriási változást hozhatnak, egyes vízigényes fajták teljesen eltűnhetnek, a fenyők pedig talán csak az Alpokalján maradhatnak meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs megoldás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bárdóczi Sándor, a Főpolgármesteri Hivatal tájépítészeti osztályvezetője szerint az idei aszály sok kerttulajdonost és -fenntartót rádöbbenthetett arra, hogy a Kárpát-medencében ezek a jelenségek egyre gyakoribbá válhatnak, és bizony fel kell készülni az extrém szárazság kivédésére. Ennek egyik megoldása lehet az, ha a szárazságtűrő növények felé fordulnak az emberek - olvasható az Infostart oldalán.

A budapesti főtájépítész kiemelte, az ilyen aszályos időkben a vízigényesebb növények szenvednek, de a fenyők nagy része is nagyon nehezen bírja az ilyen időjárást, mivel nagyon sekély a gyökerzetük és mellé még nagy a vízigényük is.

Az Alpokalján kívül Magyarországon a fenyők nagy csoportjának nem lesz jövője

- jelentette ki Bárdóczi Sándor.

A szakember szerint az új klimatikus viszonyok új növények, fafajták telepítését követelik meg. Ma már léteznek úgynevezett várostűrő fák is: ezek nemcsak a szárazságot viselik jobban, hanem a talajlevegőtlenséggel vagy a légszennyezettséggel szemben is rezisztensebb növények. Bárdóczi Sándor felsorolta, hogy milyen környezeti feltételeket kell elviselnie egy városi fának:

  • a sok aszfaltfelület ontja a meleget,
  • a sózás,
  • a közműbeavatkozások mind ártanak a fáknak,
  • de a tömörödött talajszerkezet is problémát jelent.

A szakember ugyanakkor azt is elárulta, hogy meglepő módon a mocsári környezetből érkező növények tudják a legjobban elviselni a körülményeket. Ez pedig egy olyan felismerés, amivel a jövőben nemcsak a városi környezetben lehet számolni. Bárdóczi Sándor szerint ugyanakkor gondot jelent az is, hogy az új telepítésekhez a fajtakínálat jellemzően nem bővülni, hanem inkább szűkülni szokott. A Magyar Dísznövénykertész Szövetség minden évben kiadja a várostűrő fák listáját, és ez a lista évről évre rövidebb. A főtájépítész beszélt arról is, hogy Budapesten a Főkert által ültetett slágerfák

  • a gingko,
  • a déli ostorfa,
  • a honos fajták közül a mezei juhar,
  • illetve a magyar kőris.

Ez utóbbi az eredeti élőhelyén szintén mocsári körülmények között létezik, ezért jól bírja a talaj levegőtlenségét. A szakember azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a kőrist közben már egy veszedelmes gombabetegség, a kőrisvész pusztítja, ami a hazai erdőkben már jelen is van. És ha mindez nem volna elég, egy invazív rovarfaj, a smaragd kőris kéregrontó is fenyegeti az európai állományokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?