Színt vallott a Házasodna a gazda sztárja: ez most a térségben a legnagyobb probléma

Színt vallott a Házasodna a gazda sztárja: ez most a térségben a legnagyobb probléma

agrarszektor.hu
Errefelé a legnagyobb problémát a domborzat jelenti gazdálkodók számára, a hegyes-dombos vidék nem kedvez a hatékonyságnak - mondta az Agrárszektornak Sándor Alfonz, az RTL Klub Házasodna című műsorának egyik szereplője. A csíkszenttamási fiatalember, bár kisgyermekkora óta kapcsolatban áll a mezőgazdasággal, és a mindennapjait is kitölti a családi gazdaság ügyes-bajos dolgainak intézése, mégis egyfajta hobbiként tekint a munkájára. A szakember lapunknak azt is elmondta, milyen tervei vannak a következő évekre, és hogyan képzeli el a jövőjét a családi gazdaságban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sándor Alfonz, ismertebb nevén Alfonz gazda az RTL Klub Házasodna a gazda című műsorának egyik szereplője, aki Romániából, a Hargita megyei Csíkszenttamásból származik. A jelenleg még csak 20 éves szakember az Agrárszektornak elmondta, hogy 15-17 hektárnyi saját földet művelnek, de vannak bérelt földjeik is, ahogy olyan területek is, amelyek úgymond „odaadtak nekik használatra”. Ezeknek a területeknek kicsivel kevesebb mint a fele szántó, a többi erdő, legelő és kaszáló. A szántókon főként gabonaféléket termesztenek, valamint saját felhasználásra burgonyát, az udvaron pedig van egy veteményesük, ahol hagymát, sárgarépát, murkot és konyhai zöldségeket nevelnek. A családi gazdaság másik részét Alfonz keresztapja viszi, aki nagyjából negyven hektáron gazdálkodva főleg szarvasmarhák tenyésztésével foglalkozik.

A fiatal szakember elárulta, hogy már gyerekkorában kapcsolatba került az agráriummal. Mint fogalmazott, ezen a vidéken az emberek mindig is a gazdálkodásból éltek, ő pedig kisgyerekkorában sok időt töltött az anyai ági nagyszüleinél, akik mindenhová magukkal vitték, és nekik segítve rázódott bele a gazdálkodásba. Amennyire vissza tud emlékezni, traktort 10 évesen vezethetett először, akkor még a nagyapja ölében ülve.

A családi gazdaságot most már én, az édesapám és keresztapám vezetjük, a kisebbik testvéremet pedig ugyanúgy visszük magukkal, mint anno engem a nagyszüleink, aztán majd kiderül, ő mennyire fogja megszeretni a gazdálkodást

- mondta el Sándor Alfonz a generációváltás kapcsán.

Az elmúlt időszakban tapasztalható drágulások, az alapanyagok, a takarmányok, az energia vagy éppen az inputanyagok árának emelkedése kapcsán a fiatal gazda közölte, hogy a gazdaságban a vállalkozói részt a keresztapja végzi, de ő nem említett semmi komolyabb gondot idén. Voltak ugyan drágulások, és az aszály miatt kevesebb volt a takarmány, de összességében nem volt okuk panaszra.

Nem éreztünk különösebb nehézségeket az idei év során. Nálunk jó volt a termés, főleg gabonából. Talán csak szénából lett kicsit kevesebb, mint szokott

- jegyezte meg Sándor Alfonz.

Megbeszélés közben (Forrás: RTL Klub)
Sándor Alfonz megbeszélés közben (Forrás: RTL Klub)

Az értékesítés kapcsán az ifjú gazda elárulta, hogy ők lényegében nem kereskednek a megtermelt gabonával, mert a szomszédok és a környékbeli gazdálkodók egymás közötti üzletelnek a terményeikkel. Ez pedig tökéletesen megfelel mindenkinek.

A fiatal gazda (és keresztapja) szerint a környéken a gazdálkodást leginkább a domborzat befolyásolja, ez jelenti a legnagyobb problémát az ágazat szereplői számára. A hegyes-dombos vidéken az emberek aprócska parcellákat kaptak, amikor visszaosztották a földeket, és nem lehetett olyan nagyobb, összefüggő területeket összeszedni, mint például Magyarországon. Ez pedig jelentősen hátráltatja a gazdálkodás hatékonyságát. Sándor Alfonz szerint Romániában az állattenyésztésben jelenleg tapasztalható némi takarmányhiány, de ez főleg a nagyobb állományokkal foglalkozó gazdálkodókat érinti, őket nem.

Ami a gépesítettséget illeti, Sándor Alfonz úgy fogalmazott, a meglevő gépeik elegendőek a felmerülő munkákra, ami karbantartás, illetve javítás szükséges, azt megcsinálják maguk. Ehhez a témához kapcsolódnak a fiatal szakember jövőbeli tervei is. Sándor Alfonz elmondta, hogy van egy kombájnjuk is, amit évente 1-1,5 hónapig használnak, de idén jó évük volt, és le tudták cserélni az egyik kis kockabálázójukat. Jövőre, vagy két év múlva viszont szeretnék lecserélni a kombájnt is.

Egyelőre még nem gondolkodom a gazdálkodás vállalkozói szintre emelésén, maradok hobbi szinten

- tette hozzá Sándor Alfonz.

(A cikkben szereplő képek az RTL Klub tulajdonát képzik.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?