Rendkívüli támogatásról döntött a kormány: ez rengeteg magyart érint

Rendkívüli támogatásról döntött a kormány: ez rengeteg magyart érint

agrarszektor.hu
A FruitVeB üdvözli a kormány feldolgozóipart segítő erőfeszítéseit, és az éves költségnövekmény 25%-át javasolja a támogatás kiszámításának alapjául. A szervezet szerint ugyanis a jelenleg ismert szabályok alapján az ágazati szereplők várhatóan az energiaköltség növekedésük elenyésző részére kaphatják meg az 50 százalékos támogatást, mert a fogyasztásuk nem az év utolsó negyedévében merül fel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Kormány szeptember 17-i kormányülésén az energiaintenzív feldolgozóipari KKV-k számára elérhető támogatási programról döntött. Ennek keretében a beruházások önerejének támogatása mellett, működési költség támogatás is elérhető lesz. A Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter által elmondottak alapján az év utolsó 3 hónapjának gáz és energiaszámláihoz ad a kormány a 2021 év azonos időszakához képesti költségnövekedés 50 százalékának megfelelő támogatást.

EZ IS ÉRDEKELHET

A FruitVeB üdvözli, hogy a kormány erőfeszítéseket tesz arra, hogy a hazai foglalkoztatás gerincét adó feldolgozóipar, és ennek keretében az élelmiszer feldolgozók is át tudják vészelni ezt a rendkívüli időszakot, és meg tudjanak birkózni az energia költségek növekedésével - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a hazai zöldség-gyümölcs feldolgozóipar energiafogyasztásának 80-90%-a a május-szeptember közötti feldolgozási szezonban keletkezik. Az októbertől - májusig terjedő időszak tárolási folyamatai, illetve kisebb gyártásai már sokkal kisebb energiafelhasználást eredményeznek. A jelenleg ismert szabályok alapján az ágazati szereplők várhatóan az energiaköltség növekedésük elenyésző részére kaphatják meg az 50%-os támogatást, mert a fogyasztásuk nem az év utolsó negyedévében merül fel.

Az ágazati szereplőkkel folyatott információcserék alapján a FruitVeB álláspontja, hogy a zöldség és gyümölcs feldolgozók számára kritikus, hogy a támogatási program keretében az év utolsó 3 hónapja helyett az éves költségnövekmény 25%-a legyen a támogatás kiszámításának alapja. Ez minden olyan ágazatban igaz lehet, ahol időben nem egyenletes az energiafelhasználás az év során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?