Megvannak 2022 nagy nyertesei: ők most sokat kaszálhattak a magyar földeken

Megvannak 2022 nagy nyertesei: ők most sokat kaszálhattak a magyar földeken

agrarszektor.hu
A Vitafer Hungária Kft. idén egy újfajta technológia alkalmazása mellett döntött, amikor a repcevetés került terítékre. A gazdáknak egy speciálisnak tekinthető, az országban még nem sok helyen elterjedt technológia alkalmazását javasolták, miszerint 75-cm-es sortávolságra vessék a repcét. A módszer nemcsak környezetvédelmi szempontból kedvezőbb, de gazdaságilag is jelentős megtakarítást eredményezhet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A repce vetésénél általánosan elterjedt gyakorlat sok esetben a dupla gabona-sortávolság. Azoknál a gazdaságoknál, ahol cukorrépa termesztéssel is foglalkoznak, ott esetlenként még az 50 cm-es sortávolsággal is szoktak próbálkozni. Azonban az ennél nagyobb távolság ez idáig nem volt jellemző, most viszont egy újfajta technológia kezdi megvetni a lábát hazánkban is - írja a Vitafer sajtóközleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei évben rendszerint javasoltuk a gazdáknak, hogy a megszokott helyett, idén 75 cm-es sortávolság alkalmazásával vessék a repcét, azaz egy csökkentett sortávolsággal

- mondta dr. Gerda Anikó növényorvos, a Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadója.

Sávpermetezéssel jelentős költségcsökkentés is elérhető

Általában 380-400 ezer körüli tőszámmal vetik a gazdák a repcét, ezzel szemben az új technológiával hektáronként 270 ezer csíra szántóföldre juttatása is elegendő. A vetéssel egy menetben, kizárólag a repce sorába viszont tápanyagot is ki kell helyezni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Javasolt egyfelől egy komplex nitrogén-foszfor-kálium-tartalmú műtrágya, másfelől pedig egy folyadék, egy 30% nitrogént tartalmazó oldat kijuttatása sávpermetezéssel

- hangsúlyozta dr. Gerda Anikó, aki hozzátette: ezzel a technológiával jelentős költségmegtakarítást is elérhetünk.

Aki idáig nem vetett, az már nem is arat

Hagyományosan a repce vetése az augusztus utolsó dekádjában esedékes, valamint kompromisszumos megoldásként még szóba szokott jönni szeptember első dekádja is. Tehát aki idáig nem vetette el a repcét, az már nem is fogja. Sávpermetezést a repcénél viszont csak az tud alkalmazni, aki 75 cm-es sortávolsággal vetette el azt. Aki viszont a hagyományos módszert alkalmazta, azok a permetszer teljes felületre történő kijuttatásával tudnak a növények fejlődéséhez hozzájárulni. Utóbbi gazdák esetében, 1 hektár permetezése során így ők 10 ezer négyzetmétert permeteznek. Ellenben azok, akik az új technológiát alkalmazták, azoknál mindössze 4 ezer négyzetméternyi felület permetezése válhat szükségessé.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelentős változás esélyes a repce mennyiségében

Arra vonatkozóan nincs adat, hogy mennyien vetettek az innovatív módszerrel, azonban az látszik a vetőmagkeresletből, hogy összességében jelentős visszaesés várható a repce mennyiségét illetően.

Jelentősen csökkent Magyarországon a repce vetésterülete az idei évben. Ezzel nyilvánvalóan a gazdasági jelentősége is mérséklődni látszik. A korábbi évekhez képest akár 20-30%-os csökkenés is elképzelhető

- mutatott rá dr. Gerda Anikó növényorvos, a Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadója.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?