Döbbenetes felfedezést tettek a magyar kutatók a növényekkel kapcsolatban

Döbbenetes felfedezést tettek a magyar kutatók a növényekkel kapcsolatban

agrarszektor.hu
A környezet fizikai ingerei, így az ultrahang is befolyásolja a növények növekedését és fejlődését. A Debreceni Egyetem Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ Növénybiotechnológiai és Növénygenomikai kutatócsoportjának kutatói arra kerestek választ, hogy mi állhat az ultrahang növényi fejlődést befolyásoló hatása mögött molekuláris szinten.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

Gulyás Andrea, a Debreceni Egyetem (DE) MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ (AGBK) tudományos kutatója elmondta, hogy a magok ultrahangos kezelésével a magvak csírázását, a csíranövények fejlődését serkenteni lehet. Ezt számos mezőgazdaságilag jelentős növényfajta, például a napraforgó, rizs, árpa esetében igazolták a kutatók - olvasható a hirek.unideb.hu oldalán. A szakember elmondta, hogy arról azonban nem rendelkeztek ismeretekkel, hogy az ultrahang növekedést és fejlődést serkentő hatásának milyen molekuláris okai vannak.

Vizsgálataink során a búza ultrahangos kezelés után bekövetkezett epigenetikai módosulásait figyeltük meg

- mondta Gulyás Andrea.

Az AGBK Növénybiotechnológiai és Növénygenomikai kutatócsoportjának szakemberei a búzamagvak kezelését követően a csíranövények fokozott növekedését detektálták. Hidvégi Norbert, a kutatócsoport tudományos kutatója elmondta, hogy mintegy 108 ezer búza gén analízisét végezték el. Azt vizsgálták, hogyan változik az ultrahang hatására a gének átírása, illetve milyen kémiai módosulások történnek a csíranövények DNS-ében, ami nem befolyásolja a DNS-ben kódolt információkat, csak azok megnyilvánulását módosítja.

Nemzetközi szinten elsőként mutattuk ki és publikáltuk, hogy az ultrahang csökkenti a DNS metilációs szintjét, megváltoztatja egyes gének átírását. Ezen folyamatok pedig hatással vannak a szár és a gyökér növekedéséhez szükséges auxin növényi hormon-termelésre, a fotoszintézisre, illetve a növényi sejtek növekedését támogató enzimek szintézisére

- ismertette Hidvégi Norbert, a kutatócsoport tudományos kutatója.

Dobránszki Judit tudományos tanácsadó, a Növénybiotechnológiai és Növénygenomikai kutatócsoport és az AGBK vezetője elmondta, hogy napjainkban a mezőgazdaság azokra az alkalmazásokra és technológiákra koncentrál, amelyek serkentik a terméshozamot, ugyanakkor a környezetre csak kis mértékben vagy egyáltalán nem gyakorolnak negatív hatást.

Az ultrahang alkalmazása egy ilyen lehetőség, ha ismerjük hatásának pontos mechanizmusát. Kutatócsoportunk vizsgálatai nagy mértékben hozzájárulnak ezeknek az alapvető ismereteknek a feltérképezéséhez. Kutatásaink során megfejtettük, hogy a növények „füle” a génjeikben lehet elrejtve, azaz a változások egyik fő oka a DNS-metiláció csökkenése

- hangsúlyozta Dobránszki Judit.

Az eredményekből összeállított szakcikk a kísérleti növénybiológia vezető lapjában, a Physiologia Plantarum nemzetközi szakfolyóiratban jelent meg, nyílt hozzáféréssel. A kutatás a TKP2021-EGA-20 (Biotechnológia) számú projekt részeként, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával valósult meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?