Rengeteg magyar rohamozza meg most ezeket az üzleteket: mit keresnek ennyien?

Rengeteg magyar rohamozza meg most ezeket az üzleteket: mit keresnek ennyien?

agrarszektor.hu
Összesen 17 millió szál krizantémmal várják a vásárlókat mindenszentek előtt a magyar kertészetek és virágárusok. A hazai termelők dolgát rendkívüli mértékben megnehezítette idén a példa nélküli szárazság és a meredeken emelkedő előállítási költségek. Mindezek ellenére a magyarok 2022-ben is jó minőségű, hazai termelőktől származó virágokkal díszíthetik szeretteik sírját.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nincs mitől tartania azoknak, akik a halottak napjához közeledve szeretteik sírját hagyományos módon, krizantémmal szeretnék díszíteni. Bár az időjárás és a termelési költségek meredek emelkedése feladta a leckét a hazai kertészeteknek, a vásárlóknak nem kell hiánytól tartaniuk, bőségesen jut a piacra a hazai termelésből származó virágból - olvasható a Világgazdaság oldalán.

Treer András, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökségi tagja, a Flora Hungaria nagybani virágpiac szakmai tanácsadója elmondta, hogy a keresztény kultúrkörben mindenszentekkor a krizantém a meghatározó virág, ez azonban nem csak a hagyományoknak köszönhető. Ez az a növény ugyanis, amely ebben az időszakban melegebb és hűvösebb időjárás esetén is jól érzi magát. 

Magyarországon a jó néhány professzionális kertészet mellett mintegy háromezer család foglalkozik mellékállásként krizantémok nevelésével, amelyek halottak napjához közeledve ezzel egészítik ki a keresetüket. Ahhoz azonban, hogy október végére legszebb pompájukban díszelegjenek ezek a növények, az ültetést már júniusban meg kell kezdenie a kertészeknek. A szakemberek egész nyáron át nevelik a többféle színben és méretben elérhető virágok, hogy azok november elsejéhez közeledve a piacra kerülhessenek. Az idén a nagy hőség és a csapadékhiány megnehezítette a krizantémtermeléssel foglalkozó kertészetek és családi gazdaságok dolgát. A szélsőséges időjárás ellenére a szezon kezdetére a korábbiakhoz hasonló mennyiség kerül a piacra a virágból, és a minőségre sem lehet panaszuk a vásárlóknak. 

Ahogyan azt Treer András ismertette: az előző évekhez hasonlóan az idén is mintegy 17 millió szál krizantém kerül ki a hazai kertészetekből és családi kertekből. Ennek legnagyobb része egyszálas, a csokros, apróbb virágú növényből pedig 1,5-2 milliót állítanak elő Magyarországon. Jelentős mennyiség fogy ilyenkor a különböző méretű és cserepes krizantémokból is, amelyek szintén hazai termesztésből származnak.

A szakember szerint az árak valamelyest magasabbak az idén, a drágulás mértéke ugyanakkor más termékekhez mérten nem nevezhető túlzónak. A kertészetek kénytelenek voltak élni az áremelés lehetőségével, a termelési költségek ugyanis nagyot nőttek az elmúlt évhez képest - emelte ki a szakember, hozzátéve, mivel a kertészeti alapanyagok, a műtrágya, a szaporítóanyag és a cserepek jó része is külföldről kerül az országba, ezért a forint-euró árfolyam emelkedése is komoly költségnövekedéssel járt.

Mivel a virágboltok nagyobb árréssel dolgoznak, így lehetőségük van arra, hogy valamelyest fékezzék az árak emelkedését, a vásárlók ezért vélhetően kisebb mértékű drágulással találkoznak majd az idén. Az árak kialakítására mindenki igyekszik  odafigyelni, hiszen a kereskedők attól tartanak, hogy a túl magas ellenértékek miatt a vevők elfordulnak a termékeiktől.

A kiskereskedelmi felmérések - amelyek főként az élelmiszer-kiskereskedelem adatait veszik alapul - azt jelzik, hogy a lakosság fogyasztásában megjelent az óvatosság. A virágvásárlásnál is érezhető ez a tendencia, nagyobb visszaesés azonban eddig nem volt ebben a szegmensben - mutatott rá Treer András. A szakember megjegyezte: a virágkereskedők azt remélik, hogy a kiemelt ünnepkörökben - mint a mindenszentek és a karácsony - nem fog érződni a keresletcsökkenés, a visszaesés pedig csak a köztes időszakokra korlátozódik majd.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?