Óriási lehetőség előtt a magyar termelők: sokat kaszálhat az, aki ezt meglépi

Óriási lehetőség előtt a magyar termelők: sokat kaszálhat az, aki ezt meglépi

agrarszektor.hu
Bármennyire is furcsán hangozhat, az energiaválságból akár profitálhatnak is a magyar termelők úgy, mint ahogyan azt a török is tették. Törökország ugyanis növelni tudta az Európába irányuló paradicsomexportját annak köszönhetően, hogy az unióban az energiaválság miatt sok üvegház leállította a téli termelést. Magyarország - ahol Törökországhoz hasonlóan szintén termálvízzel fűtik az üvegházakat - szintén profitálhat a kialakult helyzetből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy Hollandiában leállították a gázzal fűtött üvegházakban a termelést, mert jobban megéri nekik eladni a gázt, mint fűtésre használni. Ezt és Törökország zöldség-, azon belül is főként paradicsompiaci expanzióját illusztrálja a Hort Daily, amely Fatih Kördemircit, a Kurt Group of Companies munkatársát idézi. Kördemirci elmondja, hogy mivel az EU-nak először a polgárok lakóházainak fűtését kell megoldania, senki sem fog gázt felhasználni a paradicsom- vagy paprikatermelő üvegházak felfűtésére. Szerinte ezért is növekszik a paradicsom exportja Törökországból Európába. Törökországban geotermikus vízzel fűtik az üvegházakat, ami sokkal olcsóbb, mint a gáz. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A gázfűtésnél egyébként jóval olcsóbb termálvizes melegítés miatt magától értetődő, hogy a törökországi üvegházakból kikerülő termékek is olcsóbbak, ami növeli a versenyképességüket a piacon. Ám nem ez az egyetlen, ami előnyükre lehet, hiszen például a klimatikus viszonyok miatt mesterséges világítást sem kell használniuk. A paradicsomot exportpiacra szánják, éppen ezért az uniós előírásoknak meg kell felelnie, de erre nem minden török termelő képes. Továbbá Antalyában például a termelők kemény időjárási körülmények között gazdálkodnak, ezért sok kártevővel küzdenek, így hát sok esetben nem tudnak mást tenni, csak permetezni a növényeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy lehetőség a magyarok előtt is

Nagypéter Sándor elmondta azt is, hogy a törököknek valóban nagy előnyt jelent a termálvizes fűtés a mostani időszakban, de nem lehet elmenni amellett sem, hogy a geotermikus energia üvegházi felhasználására Magyarországnak is nagyon jók az adottságai.

Törökországnak a termelés méretében és a klimatikus adottságokban van versenyelőnye, de a szállítási távolságok miatt a közép-európai régióban és még Németországban is meghatározók lehetnek a magyar termelők, ha Magyarország kihasználja a geotermikus energia adta lehetőségeket. Illetve olyanok lehetnénk a piacon, mint a lengyelek az almánál

- fogalmazott a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?