Valami nem stimmel a spanyoloknál: mi lett az idei fokhagymaterméssel?

Valami nem stimmel a spanyoloknál: mi lett az idei fokhagymaterméssel?

agrarszektor.hu
Általánosságban elmondható, hogy a 2022/23-as andalúziai fokhagymaszezont igen rossz időjárási körülmények jellemezték, ami a terméskiesés mellett negatívan hatott a fokhagyma minőségére is. Januárban túl meleg volt, márciusban/áprilisban túl hideg, és a napsütéses órák száma is elmaradt a szokásostól. Májustól júniusig nem esett csapadék, ami megkönnyítette a fokhagyma betakarítását, bár a hőmérséklet májusban és júniusban is magasabb volt az átlagosnál, ami túl korai érést eredményezett, így a fokhagyma mérete is elmaradt az előző szezonban tapasztalt átmérőktől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2022-es év júliusi és augusztusi extrém hőhulláma nem volt negatív hatással a fokhagymára, mivel azt Andalúziában ekkor már a hűtőházakban tárolták. A kedvezőtlen hatások elsősorban inkább a nagyobb energiaköltségek formájában jelentkeztek, mivel a hűtőházaknak teljes kapacitással kellett dolgozniuk. A meteorológiai tényezők kedvezőtlen kombinációja miatt a termés nagy részét át kellett válogatni, és ez az I. osztályúként forgalmazott mennyiségek rovására ment. A korai tavaszi fokhagymák (fehér és lila) továbbra is dominálnak a többi fajtával (morado, fehér, piros) szemben. Bár az időjárás nem járt kedvében a spanyol termelőknek, a szezon során különösebb növényegészségügyi probléma nem lépett fel - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szezon eddigi alakulásáról elmondható, hogy az első hónapokban (májustól októberig) az értékesítés üteme elmaradt a korábbi években megszokottól. A bérköltségek is jelentősen megemelkedtek, és hiány volt betakarító munkásokból. A termelési költségei ezért jelentősen, 15-40 %-kal emelkedtek, de ezeket a termelőknek be kell nyelnie, az eddigi információk szerint nem tudják áthárítani a felvásárlókra vagy a fogyasztókra. Ami a 2022 végi új vetést illeti, a csapadékhiány és az öntözéshez szükséges víz hiánya miatt sok a bizonytalanság. Egyes területeken már megkezdődött a még felhasználható kvótából megmaradt víz felhasználása, de általában véve a termelők még inkább kivárnak. E nagyfokú bizonytalanság miatt a nagy a valószínűsége annak, hogy a következő év termőterülete jelentősen csökkenhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06