Elképesztő, ami a német földeken történik: aggasztó hírek láttak napvilágot

Elképesztő, ami a német földeken történik: aggasztó hírek láttak napvilágot

agrarszektor.hu
A melegedő éghajlat miatt a növények fenológiai fázisai előresiettek, és hiába melegebb a tavasz, a fagykárok kockázata növekszik. A Német Meteorológiai Szolgálat (DWD, Deutscher Wetterdienst) agrometeorológiai osztálya egy tanulmányban azt vizsgálta meg, hogy az éghajlatváltozás növeli-e a késői fagykárok kockázatát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megállapításaik szerint a magasabb tavaszi átlaghőmérséklet miatt Németországban is korábban kezdődik a növények fejlődése, ami növeli a késői fagykárok kockázatát, mivel a növények a fejlődés érzékeny szakaszában vannak. A globális felmelegedés ellenére a tavaszra oly jellemző hidegbetörések kockázata továbbra is fennáll - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A DWD az 1961 és 2020 közötti időszak meteorológiai és fenológiai adatainak értékelése során arra a következtetésre jutott, hogy míg az 1980-as évekig alig volt változás a hidegbetörések gyakoriságában, addig az utóbbi évtizedekben az április 1. és május 15. közötti időszakban a -2 °C alatti hőmérséklet valószínűsége összességében csökkent: az 1961 és 1990 közötti időszakban a -2 °C alatti fagy valószínűsége április 21-én valamivel kevesebb mint 30% volt, ami az elmúlt 30 évben 20% körüli értékre csökkent. Ugyanakkor például a cseresznyevirágzás kezdete most körülbelül kilenc nappal korábban kezdődik. Ez azt jelenti, hogy a cseresznyevirágzás kezdete utáni fagyesemény valószínűsége Németországban átlagosan 19%-ról 27%-ra nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?