Érik a gyümölcs-krízis: bármikor beüthet a baj a magyar boltokban is?

Érik a gyümölcs-krízis: bármikor beüthet a baj a magyar boltokban is?

agrarszektor.hu
Először 2022-ben csökkent a gyümölcsök és héjasok globális kereskedelmének volumene, amely addig hosszú évek óta évről évre folyamatosan nőtt. Ennek a rendkívüli eseménynek az okait és a különböző országokra gyakorolt lehetséges hatását vizsgálták. Ha a világ 25 legnagyobb gyümölcsexportőr országának kereskedelmét nézzük, amelyek a globális export mintegy 80 százalékát adják, akkor az ezen országokból származó kivitel volumene 2022-ben 4,05 milliárd dollárral, azaz 3,5 százalékkal csökkent 2021-hez képest. Ezt megelőzően a globális kereskedelem dinamikusan növekedett, a 2018-2021 közötti időszakban az átlagos éves növekedés 6,3 százalékos volt, azaz évi 6,6 milliárd dollárt tett ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Érdekes megjegyezni, hogy a Top25 ország közül csak 6 ország exportja nőtt, vagyis az országok kevesebb mint negyedéé. Ez pedig súlyos problémákról árulkodik ebben az ágazatban vagy a fogyasztásban. Ha megnézzük, hogy pontosan kik növelték és kik csökkentették az exportot, akkor a gyümölcskereskedelmi válság okait firtató kérdésre is egyértelműbbé válik a válasz - olvasható a NAK oldalán. A gyümölcsök és héjasok exportját Chile, Peru, Costa Rica, Egyiptom, Marokkó és Guatemala növelte - olyan országok, amelyek kihasználták a szezonon kívüli szállítások lehetőségét, amihez a kertészeti üzlet olyan fontos eleme társult, mint az olcsó munkaerő. De kivétel nélkül az összes uniós ország, valamint az Egyesült Amerikai Államok, vagyis a legmagasabb jövedelemmel és magas munkaerőköltséggel rendelkező országok jelentősen csökkentették a gyümölcs és héjasok kivitelét.

Miért esett vissza 2022-ben a gyümölcsök és héjasok globális kereskedelme?

Andriy Yarmak, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) befektetési központjának közgazdásza elmondta, hogy a gyümölcsök és a héjasok többnyire nem alapvető élelmiszerek. A világot 2022-ben gazdasági és energetikai sokk érte, amelyet Oroszország Ukrajna elleni katonai támadása idézett elő. Ez a termelők energiaköltségeinek, a logisztikai költségek erőteljes emelkedéséhez és az alapvető élelmiszerek árának növekedéséhez vezetett, miközben a fogyasztói jövedelmek alig vagy egyáltalán nem növekedtek Európában és az Egyesült Államokban. Ennek következtében a gyümölcsök és héjasok iránti kereslet érezhetően gyengült. A másik ok az éghajlatváltozás és a különböző időjárási anomáliák okozta problémák voltak, amelyek a gyümölcstermés növekvő veszteségéhez vezettek - emelte ki Andriy Yarmak, hozzátéve, hogy a "deglobalizáció" tényezője, a különböző országok termékeinek importjára és exportjára való nyitottság csökkenése szintén fontos szerepet játszott. Emellett figyelembe kell venni, hogy a kereskedelem visszaesését dollárban kifejezett értékben becsülik, és a dollárinfláció 2022-ben meghaladta az elmúlt évek rekordszintű 8%-át, ami a gyümölcsök és héjasok globális exportjának nagyon erős reálcsökkenését jelzi.

Hogyan változott a globális gyümölcsexport a vezető országokban?

Az Egyesült Államok, a világ vezető héjas- és gyümölcsexportőre mintegy 15 milliárd dolláros bevételével, bevételének nagy részét a mandula, a pisztácia, a dió, a friss fogyasztásra szánt alma és a csemegeszőlő exportjából szerzi. A dió kivételével az összes fentebb sorolt gyümölcs esetében az exportbevételek jelentős csökkenése volt tapasztalható.

Spanyolország a gyümölcsexport mind az öt fő kategóriájában - citrusfélék, bogyós gyümölcsök, csonthéjasok, tökfélék és héjasok - erőteljesen csökkentette a kivitelét. Valamint az ország exportbevételei a datolya és a csemegeszőlő kategóriákban is csökkentek.

Mexikó, bár csökkentette exportját, továbbra is a harmadik helyen állt az exportőrök globális rangsorában. Ugyanakkor a fő exportkategória, az avokádó továbbra is dinamikusan növekedett. A bogyós gyümölcsök mexikói exportja azonban 2022-ben csaknem felére esett vissza. A héjasok kivitele is csökkent, ellenben a citrusfélék és a dinnye kivitele tovább nőtt.

Hollandia, a világ legnagyobb gyümölcsexportőre, jól tükrözi az ágazat helyzetét. Hollandiában az egzotikus gyümölcsök és az avokádó, a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, az alma, a héjasok és a csemegeszőlő exportjából származó bevétel csökkent, de a banán reexportjából származó bevétel nőtt.

Chile az egyetlen olyan ország a Top5-ben, amely csaknem háromszorosára növelte exportját, valamint növelte a csemegeszőlő kiviteléből származó bevételét, ami az ország fő bevételi forrása lett, megelőzve a cseresznyét. Egyébként a chilei cseresznyeexport bevétele is elég jelentősen nőtt 2022-ben, elérte a rekordot jelentő 2,1 milliárd dollárt. A kivi exportbevétele több mint kétszeresére nőtt, míg az áfonya és a friss fogyasztásra szánt alma exportbevétele csökkent.

Hogyan változott egyes országok gyümölcsexportja?

Törökország, térségünk egyik legnagyobb gyümölcs- és héjasexportőre, nyolcadik helyen állt az exportőrök globális rangsorában. A Törökországból származó export azonban 2022-ben 8%-kal, 424 millió dollárral csökkent. A Törökországból származó export szinte az összes uniós országba és Ukrajnába csökkent. Az Egyesült Államokba és Oroszországba irányuló kivitel nőtt. Az ország exportbevétele elsősorban a fő exportkategória: a mogyoró kivitelének csökkenése miatt csökkent. Kevesebb almát, fügét, citromot, cseresznyét és csemegeszőlőt exportáltak. A friss mandarin, kajszi, őszibarack, pisztácia és mandula szegmens bevételei nőttek.

Lengyelországnak a fagyasztott málna exportjából származik a fő exportbevétele. Ez a kategória 2022-ben rekordszintre nőtt, akárcsak a fagyasztott gyümölcsök kategóriája. A fagyasztott szamóca lengyelországi kivitele azonban csökkent. A lengyel alma és áfonya exportjából származó bevétel szintén csökkent.

Ukrajna, amelyet Oroszország 2022-ben megtámadott, elpusztított vagy megrongált gyümölcsösöket az ország különböző régióiban, 15%-kal, azaz 55 millió dollárral csökkentette a gyümölcs- és héjasok exportját. A csökkenés három fő kategóriában volt tapasztalható: fagyasztott málna és más fagyasztott gyümölcsök, valamint a dió. Ugyanakkor nőtt az ukrán friss fogyasztásra szánt alma, az áfonya és a fagyasztott szamóca exportjából származó bevétel.

Moldova, amely a gyümölcs- és héjasok exportőrei között évek óta Ukrajna mögött szerepel, 2022-ben 6%-kal, azaz 15 millió dollárral növelte kivitelét, az ukrán-orosz konfliktusból eredő többszörös nehézségek ellenére. Ugyanakkor a fő exportáruk, az alma és a dió bevételei 2021-hez képest szinte változatlanok maradtak. Ami a csemegeszőlőt, a cseresznyét, a kajszit, az aszalt szilvát és a fagyasztott málnát illeti, a bevételek érezhetően növekedtek. Ugyanakkor Moldova friss fogyasztásra szánt szilva exportbevételei jelentősen csökkentek.

Meddig tarthat a válság?

A kereslet csökkenése mindig a legrosszabb dolog, ami bármelyik piaccal történhet. Ez alól a gyümölcsök és a héjasok sem kivételek. Amikor a kereslet csökken, általában az árak is csökkennek. Tekintettel arra, hogy a termelési költségek továbbra is rekordmagasságok közelében mozognak, ez negatívan hat a gyümölcs- és zöldségágazat valamennyi vállalkozásának gazdaságára - a termelőktől a feldolgozókon és nagykereskedőkön át a kiskereskedőkig.

Amint azt a FAO élelmiszerár-indexéből láthatjuk, az árak több egymást követő hónapban tovább csökkennek, megközelítik a 2021-es szintet. Ugyanakkor a kereslet fellendítése érdekében a világnak újra kell élénkítenie a világgazdaság növekedési mutatóit. Egyelőre azonban semmi jel nem utal a globális gazdasági növekedés újraindítására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?