Gátrobbanás Ukrajnában: több tízezer hektárnyi termőföldet öntött el a víz

Gátrobbanás Ukrajnában: több tízezer hektárnyi termőföldet öntött el a víz

agrarszektor.hu
A Nova Kahovka-i gát pusztulása miatt több tízezer hektárnyi mezőgazdasági területet fog elárasztani a víz Ukrajna déli részén, és legalább 500 ezer hektárnyi öntözés nélkül maradt területet változhat "sivataggá" - közölte a mezőgazdasági minisztérium. A háborúzó felek egymást vádolják a gát felrobbantásával.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ukrajna, a világ egyik legnagyobb gabonatermelője és -exportőre, azzal vádolta meg Oroszországot, hogy háborús bűncselekményt követett el Nova Kahovkában a szovjet korszakban épült, vízerőművet is működtető gát felrobbantásával. A helyzet iróniája, hogy az oroszok pedig az ukránokat okolják a gát összeomlásáért - írta meg a Reuters. Az ukrán becslések szerint mintegy 42 ezer embert fenyeget az árvíz, amely várhatóan most tetőzik. Volodimir Zelenszkij elnök szerint a gát összeomlása miatt több százezer ember maradt normális ivóvíz nélkül.

A Nova Kahovka-i vízerőmű pusztulása azt eredményezi, hogy jövőre Ukrajna déli részén a földek sivataggá válhatnak

- közölte az ukrán mezőgazdasági minisztérium.

A minisztérium a kedden késő este kiadott közleményében azt írta, hogy a katasztrófa miatt 31 öntözőrendszer vízellátása szűnhet meg az ukrajnai Dnyipro, Herszon és Zaporizzsja régiókban. A közlemény szerint 2021-ben - Oroszország teljes körű inváziója előtt - ezek a rendszerek 584 ezer hektáron biztosították az öntözést, amelyről a gazdák mintegy 4 millió tonna gabonát és olajos magvakat takarítottak be.

A gát lerombolása miatt az öntözőrendszerek 94%-a Herszon, 74%-a Zaporizzsja, 30%-a pedig Dnyipro régiókban maradt víz nélkül - közölte a tárca. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium előzetes becsléseket is idézett, amelyek szerint a Herszon régió jobb partján mintegy 10 ezer hektár mezőgazdasági területet fog elönteni a víz.

A régió bal partján, amely jelenleg megszállás alatt áll, ennek többszöröse fog víz alá kerülni

- olvasható a közleményben

A minisztérium nem közölte, hogy mennyi gabona veszhet el az árvíz miatt. Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter a múlt héten a Reutersnek azt mondta, hogy az ország 18 millió tonna téli gabonát takaríthat be idén, és az őszi búza dominál a termelésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06