Riasztó jóslat jött: kiderült, mi várhat az ukrán mezőgazdaságra 2025-ig

Riasztó jóslat jött: kiderült, mi várhat az ukrán mezőgazdaságra 2025-ig

agrarszektor.hu
Óriási veszteségeket jelent Ukrajna mezőgazdasága számára a 2022 óta zajló orosz-ukrán háború. A Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) legfrissebb becslései szerint az ágazat közvetett veszteségei 2025 végére elérhetik 83 milliárd dollárt is, főleg a csökkenő termés miatt.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A konferenciára idén először 0. nappal is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Ukrajna a gabona, a növényi olajok és az olajos magvak világviszonylatban is jelentős termelője és exportőre, ám a KSE nemrég megjelent jelentéséből az derült ki, hogy az ukrán mezőgazdasági ágazat veszteségei 2025 végére akár 83 milliárd dollárra is rúghatnak. Ez a becsült összeg tartalmazza a növénytermesztés és az állattenyésztés veszteségeit, a termelők exportkiesés miatti veszteségeit, valamint a növekvő termelési költségek miatti veszteségeket és a földterületek termelésbe való visszavezetésének szükségessége miatti veszteségeket - írta meg a Reuters.

A veszteségek legnagyobb részét a növénytermesztés csökkenése okozta. A növénytermesztés csökkenése miatti közvetett veszteségek összértéke 46,5 milliárd dollár

- olvasható a KSE közleményében.

A KSE szerint a növénytermesztés értéke mind a vetésterületek csökkenése, mind a termesztéstechnológia változása miatt is visszaesett, ami a főbb növények hozamának csökkenéséhez vezet. Míg 2021-ben Ukrajna összesített gabona- és olajosmag-termése még 107 millió tonna volt, ez 2024-re várhatóan már csak 77 millió tonna körül fog alakulni. A közlemény arra is felhívta a figyelmet, hogy a második legnagyobb kategóriát az exportkiesés miatti veszteségek jelentik, ezek becsült értéke 24,1 milliárd dollár. Mint jelezték, az Oroszország által az invázió kezdetén elrendelt fekete-tengeri blokád, majd az úgynevezett gabonafolyosó korlátozott működése a logisztikai költségek növekedéséhez vezetett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?