Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Egyértelműen az újvilág győzelmét hozta a Decanter World Wine Awards 2023, a világ legnagyobb és leghíresebb borversenye, amely immár húsz éve meghatározó a maga nemében, és amelyen 8250 bor szerepelt 57 országból.
Idén 10 ausztrál bor lett a legjobb, több, mint bármely más országé. A jól ismert Penfolds és Jacob's Creek márkák képviseltették magukat, míg a nyugat-ausztráliai Margaret River régió két győztes vörös és egy fehér borral büszkélkedhetett. A dél-ausztráliai McLaren Vale-nek két első osztályú vörösbora volt.
Az óvilág sem maradt díjak nélkül
A hagyományos bortermelő országnak számító Franciaország és Spanyolország egyenként nyolc Best in Show-érmet szerzett. A legjobb pezsgő egy non-vintage Blanc De Blancs Brut Grand Cru volt, míg a legjobb bordeaux-i borok a Château Fayat és a Château De Rochemorin borászatoktól származnak. A Magyarországon kevéssé ismert, de globálisan népszerű sherry-k közül a Harveys 30 Years Amontillado és a Lustau 30 Years Old Oloroso lettek a legkiválóbbak. Olaszország hét Best in Show-t nyert - mindegyik vörösbor Toszkánából és Piemontból -, míg Portugália három Best in Show díjjal a portói és madeirai borok terén jeleskedett. Az argentin malbecek és a német rizlingek egyenként két-két Best in Show-t kaptak, Görögország és Dél-Afrika pedig két-két hasonló díjat vihetett haza. Egy osztrák muskotály, egy chilei vörösbor, egy szerb Grašac, egy angol pezsgő, valamint oregoni és új-zélandi Pinot Noir volt még a 2023-as év legjobbjai között.
Az idei zsűrizésre mintegy 74 ezer palack bort - nevezésenként négyet - szállítottak mintegy 60 országból Londonba. Áprilisban közel 240 szakértő gyűlt össze a világ minden tájáról, hogy naponta 80-90 bort kóstoljanak.
Diverz a bírálói kör is
Sarah-Jane Evans, aki 2019 óta a díjkiosztó társelnöke, a CNN-nek elmondta, hogy a bírák mind olyan regionális szakemberek, akiknek az ízlését a világ különböző konyhái formálták. Mindez nem véletlen: a bírálók körének egyre sokszínűbbé válása az egyik erőssége ezeknek a nagyszabású díjaknak.
Az ázsiai kóstolók például egészen más jelzőkkel és szókészlettel írják le a borokat, mint a hagyományos európai borokon nevelkedett szakértők.
A társelnök elmondta: a feltörekvő borok tekintetében új, nem szokványos régiók is egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. Emiatt az újdonságokra fogékony borrajongóknak "jó vadászterületnek" számít a Balkán. Mint kifejtette, Horvátország vagy Szlovénia csodálatos borokat tartogat.
A klímaváltozás mindent átír
Mivel a világ országaiban rendszeresen rekordhőmérsékleteket mérnek, az éghajlatváltozás már most is hatással van a kialakult borvidékekre. A spanyolországi hőhullámok és a kaliforniai erdőtüzek miatt a mostani egy nagyon nehéz időszak a borászatoknak, ugyanakkor rengeteg olyan szereplő van, amely előre gondolkodik és igyekszik a változásokat az előnyére fordítani.
Az egy bizonyos borstílusról híres régiók mostanában új szőlőfajtákat telepítenek. A franciaországi Bordeaux például nyolc új szőlőfajtát engedélyezett az elmúlt időszakban. A hagyományos Cabernet és Merlot mellett az új fajták sokkal alkalmasabbak lehetnek az éghajlatváltozás hatásai miatt.
A változó klíma földrajzilag is átalakítja a termőterületeket. A spanyolországi La Rijoa régióban, ahol a hagyományos szőlőtermő területek a folyóvölgy körül helyezkednek el, most olyan messzire nyúlnak fel a hegyoldalba, amennyire csak lehet. Az angol pezsgők pedig, amelyek a legtöbbek számára még mindig újdonságnak számítanak, Kentben, Sussexben, Hampshire-ben és Surreyben, az "Anglia kertjeként" ismert délkeleti megyékben egyre jobb minőséget produkálnak – írja a CNN.