Meglepő dolog derült ki a magyar hagymáról: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki a magyar hagymáról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Áttelelő vöröshagyma bemutató került megrendezésre Békéscsabán. A szakmai rendezvényen az érdeklődők megtekinthették a fajtaszortimentet, majd lengyel, román, szlovák és cseh szakemberek számoltak be az ottani piaci helyzetről. Itthon tapasztalható egy kisebb területi növekedés vöröshagymában, de az áttelelő vöröshagyma vetésterülete nem változott jelentősen, a hozamok viszont emelkedtek, mind áttelelő mind tavaszi vetésű hagymák tekintetében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt években a 30-40%-os költségnövekedés egész Európát sújtja és ez vonatkozik az összes zöldségfélére - mondta Varga István, a NAK Kertészeti és beszállítóipari osztály, és a FruitVeb szántóföldi zöldségfélék alelnöke. Itthon tapasztalható egy kisebb területi növekedés vöröshagymában (idén 1601 hektár), de 50-60 ezer tonna még mindig hiányzik a hazai piacról, ezért ezt importból kell biztosítani. Ez főleg a téli időszakban jellemző, egészen az áttelelő hagyma betakarításáig jelentős a bekerülő vöröshagyma. A havi fogyás 14-15 ezer tonna körül van, és a fogyasztásban nincs csökkenés.

Az áttelelő vöröshagyma vetésterülete nem változott jelentősen az elmúlt években, a hozamok viszont emelkedtek, mind áttelelő mind tavaszi vetésű hagymák tekintetében. A termőterület korábbi csökkenése betudható annak is, hogy a költségek megnövekedése miatt eltűntek a kisebb termelők, viszont a termésmennyiségek nőttek. Varga István a kiskultúrás növényvédelmi munkacsoport sikereként számolt be arról, hogy további készítmények kaptak vöröshagymában engedély kiterjesztést, amely folyamat remélhetőleg tovább folytatódik a jövőben is - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?