Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az idei évi termés az én ültetvényemen gyakorlatilag nulla, a szokásos nagyságrendileg 25 tonna helyett lesz kb 100 kg. A késői tavaszi fagy viragzaskor a virágok 80%-át elvitte, a maradék virág kezdeményt pedig egy májusi heves vihar verte le a fákról. Ismerős birstermelők hasonló helyzetben vannak, talán nem ilyen extrém termés kiesés van, de a szokásos termés 10-30%-a lesz idén. Emiatt az ár biztosan jóval magasabb lesz mint a tavalyi, ha csak nincs nagy mennyiségű import birssel kiváltva
- mondta Tóth Gábor, kecskeméti birstermelő a HelloVidéknek.
Mennyibe kerül most a piacokon?
A Piaci Árinformációs Rendszer adatait alapján azt láthatjuk, hogy a vidéki fogyasztói piacokon a birs ára 999 Ft/kg,a vidéki nagybani piacokon pedig nem talált a lap friss árakat. De ebből is jól látszik, hogy elég magas áron adják a birsalma kilóját, így, ha befőttet vagy lekvárt készítenénk belőle, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Persze érdemes a helyi piacokra kilátogatni, hiszen ott mindig könnyebb alkudni picit az árakból, főleg, ha nagyobb tételben vásárolunk. Nem beszélve arról, hogy több termelő, széles választékát tudjuk szemügyre venni és kiválasztani a legszebb terményeket.
Íme néhány tipp vásárláshoz, szüreteléshez:
Sokat bír és sokáig eláll
Ha nincs kellő tapasztalatunk a birsalma-vásárlásban, akkor a kemény, molyhos tapintású, világossárga külsejű gyümölcsöt válasszunk! A felszínen időnként tapasztalható száraz, barnás foltok nem befolyásolják a gyümölcs minőségét. Ne vásároljuk meg viszont a fonnyadt, puha és a szinte teljesen barnásra színeződött héjú gyümölcsöt! A piacon vásárolt érett gyümölcsöt hűtőszekrényben tároljuk. Az érett, többnyire sárga színű birs 6-9 héten keresztül tárolható anélkül, hogy megfonnyadna. A birsalmát általában a szedés után tíz nappal kezdenek illatozni. Viszont azt is jó tudni, hogy a birs illatát az alma és a körte átveszi, ezért külön kell tárolni!
Ha fáról szedjük, ezt érdemes tudni!
A kifejlett, illatos, mindenhol sárga színű gyümölcs könnyen elválik az ágtól. Saját használatra ekkor szedjük, szárával együtt. A leveleket vágjuk le ollóval. Ne dörzsöljük le a védőréteget. Sötét, hűvös, nem teljesen száraz helyiségben szárával lefelé sorakoztassuk szalmára és takarjuk le papírral. Hetente nézzük át. Megfelelő környezetben (ahol nem kezd ráncosodni) hetekig eltartható - tanácsolják a szakértők.