Fillérekért veszik itt a birset a magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

Fillérekért veszik itt a birset a magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

agrarszektor.hu
A birs néhány évtizeddel ezelőtt még a legtöbb vidéki ház udvarában megtalálható volt, a piacokon pedig rendkívül kedvező áron lehetett hozzájutni. Mára azonban ez is megváltozott, kevés a termés és jócskán meg is drágult. A birs rendkívül egészséges, pektintartalma a legmagasabb a gyümölcsök közül. Ezért különösen hasznos a gyomorbetegeknek, gyomorfekélyben szenvedőknek, hiszen a pektin kibéleli a gyomrot, tehát megéri fogyasztani. Ha pedig nem szeretnénk vagyonokat költeni rá, akkor érdemes Szedd Magad akciók keretein belül beszerezni.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A birs szeptember végétől november közepéig-végéig érhető el, egy rendkívül vitamindús gyümölcsről van szó. Rengeteg vitamint is tartalmaz, és az is mellette szól, hogy hónapokig is eláll, ha hűvös helyen, megfelelően tároljuk. A gyümölcs piaci ára idén 800 (Tesco) - 1000 forint (Spar) körül mozog, a termelőktől körülbelül 500 forintos átlagáron vásárolhatjuk meg, de van olyan termelő is, aki még ennél is olcsóbban adja. Nem egy gyakori gyümölcs, ezért nem olyan egyszerű hozzájutni, mint például a sima almához. Az AKI adataiból kiderült az is, hogy 2023. 40. hetében a birs kilója 979 forint volt, 2024. 39. hetében a birskörte kilója 799 forint volt. 2022-ben a zöldségek és gyümölcsök árai kimagasló inflációval ugrottak meg, a birs ára például 900-1200 forintos kilós ár között volt ősszel a boltok polcain.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fel van adva a lecke a termelőknek és a klímaváltozás sem segít

Az Agrárszektor is megírta, hogy nagyon kevesen foglalkoznak itthon intenzív termesztésben ipari mennyiségű birs előállításával. Az egyik oka, hogy eltűntek a hazai kertekből ezek a fák, az nem mást, mint a klímaváltozás. A kedvezőtlen időjárási körülmények gyakorlatilag minden termelőnek feladják a leckét, a birstermelők sincsenek más helyzetben. A birs ugyanis egy ártéri gyümölcsfa, akárcsak a dió, az extrém időjárás, mint például a fagyok vagy a hosszú aszályos időszakok, komoly pusztítást végeztek a hazai állományban. Ráadásul birsfákat sújtó betegségek, mint a tűzelhalás, szintén nagy károkat okoznak, és sok esetben a fák elpusztulásához vezetnek.

Az emberek többsége már csak üzletekben szerzi be, amit szükséges. A kis zöldség-gyümölcs kereskedések gyakorlatilag megszűntek, még a falvakban is. Vidéken sok helyen kivágták a gyümölcsfákat, hagyták, hogy tönkrementjének. Az az idősebb nemzedék, amely még foglalkozott ezzel, kihalt vagy kiöregedett, és jó esetben befüvesítették a kerteket, hogy legalább fűnyíróval egyszerűen gondozni tudják. Pedig a gyümölcsfákat gondozni kellene: néha megmetszeni, és bizony, növényvédelem nélkül sem lehet sikeresen fenntartani őket. A gyümölcsfák gyakorlatilag kikoptak a falusi kertekből. A rendszerváltás óta a vásárlók megszokták, hogy mindent az üzletekben szereznek be. Ha egy termék nincs ott, gyorsan elfelejtik

- mondta a HelloVidéknek Bűdi Zsolt, a Bács-Zöldért Zrt. vezérigazgatója.

EZ IS ÉRDEKELHET

Több termelő kifejtette a lapnak, hogy az extrém időjárás miatt rendkívül kis mennyiségű az idei termés. A tavaszi fagy, a jégeső, majd a sorozatos hőhullámok egyáltalán nem kedveztek a birsfáknak, és az ez évi hatások a 2025-ös szezonra is hatással lesznek. Tavaly egy kecskeméti termelő arról számolt be, hogy az ültetvényein gyakorlatilag nulla lehet a termés, a szokásos 25 tonna helyett nagyjából 100 kg-t sikerült leszedni. A késői tavaszi fagy virágzáskor a virágok 80%-át elvitte, a maradék virág kezdeményt pedig egy májusi heves vihar verte le a fákról. Más termelők is hasonló helyzetben voltak, a szokásos termés 10-30%-a volt tavaly. Ebből tehát jól látszik, hogy valóban rájár a rúd a gazdálkodókra az elmúlt években.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így is lehet nagyot nyerni

A nehézségek ellenére is vannak vállalkozó kedvű termelők, akik tizenkilencre lapot húztak, és igazuk is volt: tavaly lapunknak Matus Dóra, paksi egyéni vállalkozó, a Birs birtok tulajdonosa elmondta, hogy komoly piaci felmérés előzte meg azt a döntést, amikor a család a birstermesztés mellett döntött. Kiderült ugyanis, hogy ez a gyümölcs egy komoly piaci rést mutat Magyarországon, és nagyon kevesen foglalkoznak intenzív termesztésben ipari mennyiség előállításával.

A család viszont ötletelt, kitartott és aratott, hiszen a gazdaság ma már közel 4,5 hektáron művel 2200 birsfát, emellett a Brancs közösségi piactéren gyümölcsfabérlési lehetőséget is meghirdettek és komoly sikereket könyvelhettek el. A projekt már a kampány felénél meghaladta a kitűzött 1 millió forintos befektetői célt. A birsfa örökbefogadó program lényege, hogy a fa bérlője kedvező áron juthat a fa teljes terméséhez, úgy, hogy tulajdonképpen semennyit sem kell törődni a növényekkel. A hozzáértő tulajdonosok megfelelő szakmai hátteret nyújtanak a professzionális gazdálkodáshoz, a bérlők pedig hazavihetik a teljes termést, igen kedvező áron - ez általában legalább 50 kg gyümölcsöt jelent.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha pedig szeretnénk birsalmát fogyasztani akár magában, desszertekhez, „sajtként” vagy pálinkaként, érdemes meglátogatni egy-egy Szedd Magad akciót, hiszen így friss gyümölcshöz juthatunk, ráadásul jó áron. Nézzük, hol érdemes keresni:

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 10. 17:31