Hamarosan dönt az EU a glifozát sorsáról: még 10 évig maradhat a kétes szer

Hamarosan dönt az EU a glifozát sorsáról: még 10 évig maradhat a kétes szer

agrarszektor.hu
Az EU Bizottsága 2033-ig szeretné meghosszabbítani a glifozát engedélyezését, a javaslatról október 13-án szavaz majd az Európai Unió 27 tagállama. A javaslat támogatásához vagy blokkolásához úgynevezett minősített többségre, a tagállamok lakosságának 65%-át képviselő 15 állam szavazatára lesz szükség. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A dolgok jelenlegi állása szerint a glifozát napjai meg vannak számlálva, az engedélye ugyanis 2023. december 15-én lejár. A Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottsága (SCoPAFF) a 2023. október 13-i ülésén szavaz a glifozát engedélyének tíz évvel történő meghosszabbítására vonatkozó bizottsági javaslatról - írja az agrarheute.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az állandó bizottságban az EU tagállamai képviseltetik magukat, és a szavazás során minősített többséget kell elérniük. Ez azt jelenti, hogy a tagállamok 55 százalékának - a 27-ből legalább 15-nek - a jóváhagyás meghosszabbítása mellett vagy ellen kell szavaznia, vagyis az EU lakosságának 65 százalékának képviseltetnie kell véleményét. Ha a szavazás eredménye alapján a fellebbviteli bizottság elfogadja a bizottság javaslatát, a glifozát december 15-e után is használható lesz. Azonban ebben a testületben is szükséges a minősített többség, ami, ha nnincs meg, akkor az Európai Bizottság maga dönt a hosszabbításról.

Mi lesz veled glifozát?

2017-ben a glifozát engedélyezését öt évvel meghosszabbították. A szakmai bizottságnak tehát hat éve kellett döntést hoznia, és a 28 uniós tagállamból 18 egyetértett akkor a Bizottság javaslatával. Kilenc ország ellenezte - nevezetesen Ausztria, Franciaország, Olaszország, Belgium, Horvátország, Görögország, Luxemburg, Málta és Ciprus. Portugália tartózkodott. A Christian Schmidt CSU-miniszter által képviselt Németország igen szavazatának köszönhetően végül megszületett a minősített többség. Az egy évvel 2023. december 15-ig tartó meghosszabbításra tavaly októberben került sor.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Euractiv információi szerint az EU Bizottsága jelenleg újragondolja a javaslatát, szeretnék ugyanis megszerezni a tagországok támogatását .Franciaország és Szlovénia például bizonyos feltételek mellett kész megváltoztatni negatív hozzáállását. A Bayer CropScience nem kívánta kommentálni a jelenlegi helyzetet, a Roundup gyártója annyit mondott, nem akarnak találgatni arról, hogy 2017-hez képest mely tagországok szavazata, hogyan változik. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?