Váratlan döntést hozott az EU a vitatott glifozát engedélyéről

Váratlan döntést hozott az EU a vitatott glifozát engedélyéről

agrarszektor.hu
Franciaország ismét tartózkodni fog a csütörtöki második szavazáson az Európai Bizottság javaslatáról, amely a vitatott gyomirtószer, a glifozát engedélyének a következő évtizedre történő megújítására vonatkozik. Ezt Marc Fesneau, a francia mezőgazdasági miniszter egy nappal a szavazás előtt jelentette be. A kijelentés alaposan felkavarta a kedélyeket. Az Európai Bizottság azonban november 16-án bejelentette, hogy a második szavazáson már megszületett a szükséges minősített többség a glifozát engedélyezésének jóváhagyása mellett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2023. október 13-án az Európai Unió tagállamai a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottságának (PAFF-bizottság) zárt ajtók mögött tartott szavazásán nem érték el a szükséges minősített többséget a glifozát használatának további 10 évre történő jóváhagyásához. Ugyanekkor egy megállapodás született arról, hogy november első felében újabb szavazást tartanak - olvasható az Euractiv oldalán. A történésekről az Agrárszektor is beszámolt.

A napokban a francia mezőgazdasági miniszter olyan nyilatkozatot tett, ami heves reakciókat váltott ki az ügy résztvevőiből. Marc Fesneau ugyanis a Frace Info portálnak azt nyilatkozta november 15-én, hogy

ha nem lesz változás, akkor nincs ok a szavazatunk megváltoztatására.

Az októberi első szavazáson Franciaország azzal indokolta tartózkodását, hogy a teljes tilalom bevezetése nélkül akarja csökkenteni a glifozát használatát. A miniszter szerint Franciaország az egyetlen ország a világon, amely 30%-kal csökkentette a glifozát használatát. Marc Fesneau azt is hozzátette, hogy egyetlen európai ország sem nélkülözi a glifozátot, mert nincsenek alternatívák. Franciaország az elmúlt években fokozatosan csökkentette a glifozát használatát, a minisztérium adatai szerint a közelmúltban 27%-kal csökkentette a felhasznált mennyiséget a 2015-2017 közötti időszakhoz képest, noha 2019 és 2020 között 42%-os növekedés volt tapasztalható.

Mi lesz a csütörtöki szavazáson?

A megújítást csütörtökön várhatóan ismét le fogja szavazni Németország, Ausztria és Luxemburg, amely az egyetlen ország, amely teljes mértékben betiltotta a gyomirtót. Ez a három ország már az első alkalommal is a bizottsági javaslat ellen szavazott. Christophe Clergeau, az Európai Parlament szocialista képviselője elítélte Franciaország gyávaságát és képmutatását az ügyben. Mint fogalmazott,

a tartózkodás anélkül, hogy alternatívát javasolnának, azt jelenti, hogy hagyják, hogy az Európai Bizottság egyedül döntsön, és ezzel lehetővé teszik, hogy elfogadhatatlan javaslata átmenjen.

Stéphanie Yon-Courtin, a Renew európai parlamenti képviselője azonban megvédte a francia álláspontot, elfogadhatatlannak nevezve a Bizottság javaslatát. Elmondása szerint a francia korlátozó megközelítés harmonizációját akarják, de mit ajánlanak fel a gazdáknak? A képviselő szerint szükség van egy biztonsági hálóra.

A nem kormányzati szervezetek, a mezőgazdasági termelők szakszervezetei és a fogyasztói szervezetek napok óta nyomást gyakorolnak Fesneau-ra, hogy vizsgálja felül álláspontját. A WHO 2015-ös tanulmánya mellett, amely a glifozátot valószínűsíthetően rákkeltő anyagnak minősíti, valamint a legutóbbi olasz tanulmány, amely a glifozát-expozíciót leukémiával hozza összefüggésbe, a csoport Emmanuel Macron francia elnök 2017-es ígéretét emlegette fel, miszerint három éven belül betiltják a gyomirtót Franciaországban. A francia mezőgazdasági miniszter ugyanakkor elismerte, hogy hatékony alternatíva nélkül a teljes betiltás nem lehetséges. A betiltás ellenzői, arra a tucatnyi szabályozó ügynökségre (köztük az EFSA-ra) hivatkoznak, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy a glifozát rákkeltő kockázata valószínűtlen.

A második szavazás már eredményes volt

A glifozát ügyében 2023. november 16-án tartott második szavazáson azonban már megszületett a döntéshez szükséges minősített többség. Az Európai Bizottság ugyanis bejelentette, hogy további egy évtizedre meghosszabbítja a hatóanyag engedélyét - írta meg a Portfolio a Reuters értesülései alapján. Ez a lépés annak ellenére történt, hogy az uniós kormányok nem foglaltak határozottan állást az engedély meghosszabbításáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02