Belehúztak a franciák: elképesztő, ami almafronton zajlik az országban

Belehúztak a franciák: elképesztő, ami almafronton zajlik az országban

agrarszektor.hu
Franciaországban 12 százalékkal lesz nagyobb az idei almatermés a tavalyinál. Az Agreste október 1-jén kiadott gyorsjelentése egyébként kissé felfelé korrigálta a termésbecslés adatait: idén 1,616 millió tonna almát valószínűsít.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agreste október 1-én kiadott gyorsjelentésében 1,616 millió tonnás francia almatermést valószínűsít a 2023-as termőévre, ami 12%-kal haladja meg a tavalyi évben betakarított mennyiséget. A volumen növekedése 2022-höz képest minden régióban megfigyelhető a PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) körzet kivételével. A betakarítás a legtöbb régióban már előrehaladott állapotban van, üteme a tavalyitól kissé elmarad, bár a tavalyi, aszályos évben extrém korán kezdődött meg a szüret - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) körzetben elsősorban a tavaszi kedvezőtlen időjárás miatt 5%-os terméscsökkenésre lehet számítani a 2022-es évhez képest. Ám ez is jelentős tétel, mivel a PACA régió adja a teljes francia almatermés 22%-át.

Occitanie régióban az időjárási viszonyok kedvezőek voltak a termelés számára, amely várhatóan rekordot dönt idén, különösen a Garonne völgyében. A közelmúlt hőhullámai azonban kis mértékben lefelé korrigálták a becsléseket az ország teljes termésének 24%-át adó, legnagyobb almatermesztő régióban.

Pays de la Loire régióban a nyári időjárási viszonyok ideálisak voltak a gyümölcsök fejlődéséhez, ami a tavalyinál nagyobb gyümölcsméretet eredményezett. A teljes francia termés 16%-át adó régióban betakarított volumen várhatóan 10%-kal lesz nagyobb a tavalyinál, és 5%-kal haladja majd meg a 2018-2022-es időszak átlagát.

Nouvelle Aquitaine körzetben a Gala betakarítása a meleg időjárás miatt hamarabb kezdődött. A gyümölcsméret kielégítő, kivétel Limousin régió, ahol valamivel kisebbek a gyümölcsök, mint 2022-ben. Kivételesen jó termés várható: a tavalyi évhez képest 27%-kal, az ötéves átlaghoz képest pedig 10%-kal nagyobb volument valószínűsítenek az országos termés 15%-át adó régióban.

Auvergne-Rhône-Alpes tartományban a betakarítás előrehaladott állapotban van, bár a szeptemberi hőhullám miatt a gyümölcsök egy része lehullott. A termés várhatóan 7%-kal lesz magasabb, mint 2022-ben és az elmúlt öt szüret átlagát is hasonló arányban múlja felül.

Centre-Val de Loire régióban a szüret a Gala és a Golden fajtákkal már szeptemberben megkezdődött. A termés várhatóan 8%-kal magasabb lesz a tavalyi évinél és 13%-kal az ötéves átlagnál.

Szeptemberben a 2023-2024-es almaértékesítési szezon egy héttel később kezdődött, mint a 2022-es, extra korai évben. Az árak magasak és stabilak a tavalyi évhez és a 2018-2022-es átlaghoz képest (+27%). A tételek döntően inkább az export felé irányulnak, ahol a piac keresletet mutat, semmint a belföldi piacra, ahol szeptember végén még mindig az utolsó nyári gyümölcsök foglalták a helyet a kínálatban. Az európai átmenő almakészletek szeptember végére gyakorlatilag mindenhol elfogytak, sikerült levezetni a megmaradó mennyiségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03