Most már biztos: almából és körtéből is kevesebb várható idén az EU-ban

Most már biztos: almából és körtéből is kevesebb várható idén az EU-ban

agrarszektor.hu
Megkezdte az alma- és körtetermés előrejelzésének felülvizsgálatát az Alma- és Körte Világszövetség (WAPA). A jelek azt mutatják, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos körülmények negatívan befolyásolták a termést az eredeti becslések közzétételét követő hetekben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei szüret első részének megkezdésével a WAPA megkezdte az alma- és körtetermés előrejelzés felülvizsgálatát a legfrissebb információk alapján. Az első uniós alma becslések, amelyeket augusztus 3-án, a Prognosfruit konferencián tettek közzé, a tavalyi évhez képest 3,3%-os csökkenést jeleztek, összesen 11 410 681 tonnára. A 2023-as uniós körtetermés a tavalyi évhez képest 12,9%-kal csökken, összesen 1 745 632 tonnára - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A Prognosfruit nemzeti termelői szövetségek hálózatától származó első frissítések azt jelzik, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos körülmények negatívan befolyásolták a termést az eredeti becslések közzétételét követő hetekben. Az éghajlati károk közé tartozott az aszály, az áradások, a jégeső, a meleg éjszakák és a kártevők fokozott kockázata az egész EU-ban. Más esetekben az esőzések és a hidegebb éjszakák pozitívan befolyásolták a termés méretének alakulását, illetve színeződését egyes termelő régiókban.

Ami az idei szezont illeti, bár az almaszüret még várhatóan több hétig tart, az első regionális kiigazítások (mind felfelé, mind lefelé) alapján a WAPA becslése szerint a 2023-as almatermés várhatóan valamivel 11 millió tonna alatt fog megállni, mintegy 4%-kal alacsonyabban az eredeti előrejelzésnél. A körte tekintetében az előrejelzés további csökkenése Olaszországban, Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában, alacsonyabb termést eredményez, még a 2021-esnél is alacsonyabbat. A végső körtetermés várhatóan 1 720 000 tonna körül lesz, ami mintegy 6%-kal alacsonyabb az eredeti előrejelzésnél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?