Zseniális: ki nem találnád, hogyan alakítanák át a növénytermesztést a britek

Zseniális: ki nem találnád, hogyan alakítanák át a növénytermesztést a britek

agrarszektor.hu
Vajon milyen lenne, ha az emberek "beszélhetnének" a növényekkel, és figyelmeztethetnék őket a közelgő kártevők támadására vagy szélsőséges időjárásra? A Cambridge-i Egyetem Sainsbury Laboratóriuma (SLCU) növénytudósokból álló csapata ezt a tudományos fantasztikumot szeretné valósággá tenni, amire a megoldást a fényalapú üzenetküldésben látják.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az SLCU tudósait feltették a kérdést, hogy mi történne akkor, ha az emberek képesek lennének kommunikálni a növényekkel? A válasz az volt, hogy ezzel figyelmeztetni lehetne őket a különféle veszélyekre. És ez már eléggé izgalmas kihívás volt ahhoz, hogy a tudósok munkához lássanak - olvasható a Future Farming oldalán. A dohánnyal (Nicotiana benthamiana) végzett korai laboratóriumi kísérletek bebizonyították, hogy a fény mint inger (hírvivő) segítségével aktiválni lehet a növény természetes védekező mechanizmusát, vagyis immunválaszt lehet kiváltani belőle. A megoldás pedig adja magát, hiszen a fény a mindennapi emberi kommunikáció univerzális eszközeként is szolgál, például a közlekedési lámpák és a gyalogátkelőhelyek jelzéseivel, vagy éppen a boltok nyitva-zárva állapotának jelzésével.

Már meg is alkották erre az új eszközt

A PLOS Biology című szaklapban megjelent legújabb kutatásuk egy új eszközt ír le, a Highlighter-t, amely meghatározott fényviszonyok segítségével aktivál egy célgént a növényekben, például a védelmi mechanizmusok beindítására: vagyis az ember "beszél" a növényekkel. Az elképzelés, hogy az emberek képesek lennének értelmes szinten kommunikálni a növényekkel, már régóta foglalkoztatja az emberek fantáziáját. Ha ez a képesség megvalósulna, az forradalmasíthatná a mezőgazdaságot és az emberiség növényekkel való kapcsolatát.

Ha figyelmeztetni tudnánk a növényeket egy közelgő betegségkitörésre vagy kártevő támadásra, akkor a növények aktiválhatnák természetes védekező mechanizmusaikat, hogy megakadályozzák a széles körű károsodást. A növényeket a közelgő szélsőséges időjárási eseményekről, például hőhullámokról vagy aszályról is tájékoztathatnánk, lehetővé téve számukra, hogy kiigazítsák növekedési mintáikat vagy takarékoskodjanak a vízzel. Ez hatékonyabb és fenntarthatóbb gazdálkodási gyakorlatot eredményezhetne, és csökkenthetné a vegyszerek szükségességét

- mondta el Alexander Jones, a projekt egyik kutatója.

Bo Larsen, aki a Highlightert az SLCU-n végzett munkája során fejlesztette ki, egy nagy lépéssel közelebb került ehhez a célhoz, a növényekkel való "beszélgetéshez", amikor egy fényvezérelt génexpressziós rendszert (optogenetikai rendszer) egy prokarióta rendszerből egy növényekre szabott eukarióta rendszerré alakított. A Highlighter a növényekben alkalmazva minimálisan invazív fényjeleket használ az aktiváláshoz és inaktiváláshoz, és nem befolyásolja a növekedési kamrák fény-sötét ciklikussága.

Alexander Jones beszélt arról is, hogy a Highlighter fontos előrelépés a növények optogenetikai eszközeinek fejlesztésében, és a nagy felbontású génvezérlés a növénybiológia számos alapvető kérdésének vizsgálatára alkalmazható. A növények egyre bővülő, változatos optikai tulajdonságokkal rendelkező eszköztára izgalmas lehetőségeket nyit a növényfejlesztés számára is.

A jövőben például felhasználhatnánk egy fényállapotot egy immunválasz kiváltására, majd egy másik fényállapotot egy adott tulajdonság, például a virágzás vagy az érés pontos időzítésére

- tette hozzá Alexander Jones.

A növényi kommunikáció fejlesztése nem újkeletű álma az emberiségnek, már az elmúlt években is voltak érdekes és meglepő próbálkozások ezen a téren. Ilyen volt például a britek híres szelfiző páfránya, Pete, a holland és angol együttműködésből kifolyólag a műholdakkal kommunkáló növények vagy az amerikaiak e-mailező spenótja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?