Luxusgyümölcsök teremnek az EU-ban: mégis vagyonokért árulják őket

Luxusgyümölcsök teremnek az EU-ban: mégis vagyonokért árulják őket

agrarszektor.hu
Az Európai Unióban a termelők friss zöldségek és gyümölcsök széles választékát termelik. 2022-ben az EU-ban 2 millió hektáron termesztettek friss zöldségeket, és mintegy 3,7 millió hektáron gyümölcsöket. A három leggyakrabban termesztett zöldségféle az paradicsom, a hagyma és a sárgarépa voltak, míg a gyümölcsöknél az alma, a citrusfélék és a csonthéjasok termesztése volt a legjellemzőbb. Az EU-ban emellett egyre jelentősebb a szubtrópusi és trópusi gyümölcsök termesztése is, amely 2022-ben már elérte a 2,6 millió tonnát.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Európai Unióban a termelők friss zöldségek és gyümölcsök széles választékát termelik. Az EU-ban 2022-ben 2 millió hektáron termesztettek friss zöldségféléket, amelyeken 59,8 millió tonna terményt takarítottak be. A három leggyakrabban termesztett friss zöldségféle - betakarított mennyiségben kifejezve - a paradicsom 15,4 millió tonna, a hagyma 6,2 millió tonna és a sárgarépa pedig 4,4 millió tonna volt - derült ki az Eurostat friss elemzéséből. Ugyanebben az évben az uniós tagállamokban 12,6 millió tonna almát és 2,1 millió tonna körtét, emellett 10,5 millió tonna citrusféléket, 6,3 millió tonna csonthéjast - őszibarack, nektarin, sárgabarack, cseresznye és szilva - termeltek. Külön említést érdemel az a mintegy 2,6 millió tonnány szubtrópusi és trópusi gyümölcs - például füge, kivi, avokádó és banán -, amelyet a tagállamokban előállítottak. A diófélék termése 1,1 millió tonnát tett ki, a bogyós gyümölcsöké 0,7 millió tonnát.

Az elemzés rámutatott, hogy egyes friss zöldségek termelése bizonyos uniós országokra koncentrálódott. 2022-ben az EU-ban betakarított paradicsom 40%-a Olaszországból származott, ezt követte Spanyolország 24%-kal és Portugália 9%-kal. Hollandia volt a vezető hagymatermelő, az EU betakarított hagymájának közel negyedét, 24%-át itt termelték. A második helyen végzett Spanyolországot 20%-kal, a harmadikon pedig Franciaországot 12%-kal. A sárgarépa legnagyobb termelője Németország volt, amely az EU összes termésének 18%-át adta. Ezt követte Franciaország 15%-kal és Lengyelország 14%-kal.

Az egyes uniós tagállamok részesedése az egyes zöldségfélék termesztéséből (Forrás: Eurostat)Az uniós tagállamok részesedése az egyes zöldségfélék termesztéséből (Forrás: Eurostat)

Az EU fő gyümölcs-, bogyósgyümölcs- és dióféle-termelője Olaszország, Lengyelország, Spanyolország és Franciaország voltak, kivéve a citrusféléket, a szőlőt és az epret. Egyes gyümölcsök esetében ugyanakkor más uniós tagállamok is meghatározó termelők voltak: az Európai Unió fő almatermelői 2022-ben Lengyelország volt 34%-kal, Olaszország 18%-kal és Franciaország 14%-kal. Ami az őszibarackot illeti, ennél a csonthéjas gyümölcsnél a termés több mint 90%-át 3 ország adta: Olaszország 34%-kal, Görögország 33%-kal és Spanyolország 24%-kal járult hozzá a termeléshez, míg a többi uniós ország termelés mindössze 9%-ot adott ki. Az EU fő körtetermelői Olaszország, Hollandia és Belgium voltak, 25%-kal, 17%-kal és szintén 17%-kal.

Az egyes uniós tagállamok részesedése az egyes gyümölcsfélék termesztéséből (Forrás: Eurostat)Az uniós tagállamok részesedése az egyes gyümölcsfélék termesztéséből (Forrás: Eurostat)
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?