Fontos megállapodás született az ukrán élelmiszerek uniós importjáról

Fontos megállapodás született az ukrán élelmiszerek uniós importjáról

agrarszektor.hu
Az Európai Unió országainak nagykövetei szerdán megállapodást kötöttek az Ukrajnából származó vámmentes élelmiszerimport - korlátozott mértékű - meghosszabbításáról. A felülvizsgált megállapodás azután született meg, hogy néhány állam panaszkodott, hogy az eredeti megállapodás a blokk mezőgazdasági piacainak destabilizálódását kockáztatná.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megállapodásra jutottak az Európai Unió tagállamainak nagykövetei az Ukrajnából származó vámmentes élelmiszerimport meghosszabbításáról. A tervezet ezután az Európai Parlament elé fog kerülni, ahol - a diplomaták számításai szerint - további korlátozások bevezetésére fognak törekedni, mivel az EU-ban komoly viták vannak abból, hogyan folytassák a 2022-ben az orosz inváziót követően Ukrajna gazdaságának megsegítésére nyújtott mentességet - írta meg a Reuters.

Egyes uniós mezőgazdasági csoportok, valamint olyan országok, mint Franciaország és Lengyelország azzal érveltek, hogy az intézkedéseket szigorítani kell, hogy az uniós mezőgazdasági termékek ne váljanak versenyképtelenné. Ukrajna és mások azzal érvelnek, hogy az importnak alig van hatása az uniós piacokra. Egy uniós diplomata elmondta, hogy az új megállapodás - amely 2025 júniusáig szól - hasonló a múlt héten kötött ideiglenes megállapodáshoz, de megváltoztatta azt a referencia-időszakot, amely alapján meghatározzák, hogy egyes termékekre mikor kell alkalmazni a vámokat. A becslések szerint ez Ukrajnának mintegy 330 millió eurónyi éves bevételébe kerül - bár a vámok folyamatos, általános felfüggesztése sokkal többet ér az országnak.

Czeslaw Siekierski lengyel mezőgazdasági miniszter szerda délután találkozott volna ukrán kollégájával, Mikola Szolszkijjal, az országok kormányai pedig csütörtökön ülnek össze. Siekierski elmondta, hogy Ukrajna liberális megközelítést kíván fenntartani a kereskedelemben, míg Lengyelország úgy véli, hogy a humanitárius és katonai segélyeket külön kell kezelni az élelmiszerexporttól, hogy megvédjék a közép- és kelet-európai gazdák megélhetését. A lengyel gazdák szerint az ukrán gabona nagy része, amelynek Lengyelországon keresztül kellene eljutnia más országokba, ehelyett a hazai piacon köt ki. Ukrajna szerint a gazdák tiltakozásai, amelyek a határblokádok és az ukrán gabona vasúti sínekre történő kiömlése mellett zajlottak, ártanak az Oroszország elleni háborús erőfeszítéseiknek és gazdaságuknak. Azt is állítja, hogy az általa exportált gabonának csak egy kis része halad át Lengyelországon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?