Itt a Bayer nagy dobása: ez teljesen átalakíthatja a növénytermesztést

Itt a Bayer nagy dobása: ez teljesen átalakíthatja a növénytermesztést

agrarszektor.hu
A hírhedt, és sokak által vitatott glifozát gyomirtószer alternatívájának kifejlesztésére törekszik a Bayer vegyipari konglomerátum. Erről nemrégiben a vállalkozás vezérigazgatója, Bill Anderson beszélt a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című német lapnak. Eddig leginkáb azt lehet tudni az új termékről, hogy várhatóan 2028-ra kerül a piacra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Bayer jelenleg a glifozát, a Rounduphoz hasonló gyomirtók hatóanyagának, a glifozátnak az alternatívájának kifejlesztésén dolgozik. Bill Anderson, a vállalat vezérigazgatója szerint az új anyag már tesztelés alatt áll, és a tervek szerint 2028-ra kerülhet piacra - írta meg a Future Farming. Bill Anderson szerint az új hatóanyag harminc év után úttörő innováció lesz a kémiai növényvédelemben.

Széles spektrumú hatás

Jan Cees Bron, a Bayer Benelux államok kommunikációért, közügyekért, tudományért és fenntarthatóságért felelős munkatársa hangsúlyozza, hogy az új termékre a glifozát alternatívájaként kell tekinteni, amely potenciálisan csökkentheti annak használatát. A szakember hozzátette, hogy az új gyomirtó szer várhatóan széles spektrumot fog lefedni, és kezdetben szója termesztésére fogják bevezetni, később pedig más kultúrákra, például kukoricára és gabonafélékre is kiterjesztik. Azt, hogy a termék a glifozáthoz hasonlóan ugyanolyan hatékony lesz-e az évről évre egyre nagyobb kihívást jelentő évelő gyomnövények, például a parlagfű, a gyűszűvirág vagy a feketefű ellen, a Bayer egyelőre nem közölte.

Csaknem egyharmadával csökkentett környezeti hatás

A vállalat várakozásai szerint az új termék kedvező biztonsági és fenntarthatósági profillal rendelkezik majd. Ez összhangban lesz a Bayer fenntarthatósági céljaival, amelyek szerint 2030-ig 30%-kal kellene csökkenteni a növényvédelem környezeti hatását.

Növekvő nyomás a glifozát ellen

A Bayernek jelenleg több olyan magánszemély perével kell szembenéznie, akiknél a Roundup használata állítólag rákos megbetegedéseket okozott. Csak az Egyesült Államokban több tízezer esetben kértek kártérítést az állítólagos egészségkárosodásokért. E költségek lehetséges kezelésére a Bayer 2023 végéig 6,3 milliárd dollárnyi összeget különített el. Az emberekre és a környezetre gyakorolt lehetséges káros hatásokkal kapcsolatos növekvő aggodalmak ellenére az Európai Bizottság nemrégiben úgy döntött, hogy további tíz évre engedélyezi a glifozát használatát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?