2024. szeptember 8. vasárnap Mária, Adrienn
Olyan időjárás jön, amilyen már rég volt itthon: ez vár a magyarokra

Olyan időjárás jön, amilyen már rég volt itthon: ez vár a magyarokra

agrarszektor.hu
A csapadékos nyár eleji időszak hetekkel hamarabb kezdődött a szokásosnál. Az elmúlt három hét záporos, zivataros időjárása országszerte jelentősen csökkentette a tavasszal felhalmozódott csapadékhiányt, sokfelé jóval több esett az átlagosnál. Az elmúlt napokban felhőszakadások és jégesők is kialakultak helyenként jelentős károkat okozva. A hét közepétől átmenetileg csökkent a csapadékhajlam, és szombat estig kevesebb helyen lesznek záporok, akkortól viszont ismét többfelé lehet csapadékra számítani.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mögöttünk álló egy hétben több napon is sokfelé alakultak ki záporok, helyenként felhőszakadással, jégesővel járó heves zivatarok hazánkban. A tíz napos csapadékösszeg nagy területen 30 és 60 mm között alakul, kisebb foltokban valamint az Alföld déli és keleti részén esett ennél jóval kevesebb. Az elmúlt harminc nap csapadékmennyiségében is jelentősek a területi különbségek, a Dunántúlon és az északi országrészben többfelé mérhettünk 100 mm-nél is többet, míg az Alföld déli és keleti tájain többfelé csak 25-50 mm esett. Ez utóbbi területeken illetve a Cserehátban és Pápa térségében van 10-35 mm csapadékhiány, míg az ország jelentős részén 10-40, foltokban 50-100 mm-rel több esett az ilyenkor szokásosnál az elmúlt egy hónap során - írja a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzésében. 

A kilencven napos csapadékösszegben is az ország délkeleti felén mutatkozik negatív, nyugati és északi részén pozitív anomália a sokéves átlaghoz képest. A talajnak nem csak a felszínközeli, hanem sokfelé a felső fél méteres rétege is alaposan átnedvesedett, a Dunántúl délnyugati részén, és a nagyobb felhőszakadások által érintett területeken telítetté vált. Az Alföld déli és keleti tájain azonban előfordulnak még mindig igen száraz, aszályos területek is, bár ezek kiterjedése a héten tovább csökkent. A mélyebb talajréteg nedvességtartalma azonban ezeken a helyeken is bőséges, így összességében a felső egy méteres talajrétegben országszerte megfelelő mennyiségű nedvességet találnak a növények. 

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Sokfelé sárgák már a gabona és repce táblák, elindult az érés folyamata. A szemképződés és -növekedés vízigényes fenológiai fázisaiban a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet találtak a talajban, mostantól már a napos, száraz, de nem forró időjárás lenne a kedvező számukra. A felhőszakadások által érintett területeken megdőlt, és vízben álló állományokat is látni. A napraforgó -és kukoricaállományok az ország nagyobb részén aszályos körülmények közt fejlődtek május közepéig. A hónap közepén megérkezett eső hatására felgyorsult a növekedésük. A mostani meleg, záporos időjárás jó feltételeket teremt az intenzív fejlődéshez. Az átnedvesedett talaj azonban kedvező feltételeket teremt a gyomok növekedéséhez is.

A gombás megbetegedések meteorológiai körülményeiről az mondható, hogy az elmúlt egy hétben több napon is tartósabban magas levélnedvesség értékek alakultak ki nagyobb területen az országban. A Dunántúlon, az Alföld északnyugati részén és az Északi-középhegység térségében az időszak felében nedves volt a növényzet levélfelülete. A párás időszak hossza ennél jóval rövidebb volt, de az évszakhoz képest így is hosszan volt párás a levegő főként a hétfőre és keddre virradó éjszakákon.

A folytatásban is marad a záporos, de meleg időjárás, bár csütörtökön csak kevés helyen, pénteken kissé többfelé lehet záporok, zivatarok kialakulására számítani. Szombat estétől vasárnap reggelig sokfelé várhatók záporok, zivatarok, majd a jövő hét első felében ismét többfelé valószínű csapadék, helyenként felhőszakadások is lehetnek. Szombat estig a talajok száradása, szikkadása lesz a jellemző, majd akkortól egyre többfelé ismét nedvesedni kezd a talajok felső, majd középső rétege. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, zivatarok környezetében lehetnek erős széllökések, valamint hétfőn egy hidegfronthoz kötődően erősödik meg sokfelé a szél. A hőmérséklet csúcsértéke hétfőig egyre nagyobb területen eléri vagy meghaladja a 30 fokot, majd az említett hidegfront hatására keddtől több fokkal visszaesik. A Dunántúlon és északon a jövő hét nagy részén csak 20-25, míg az Alföldön 25-28 fok várható a legmelegebb órákban. Az éjszakai minimum értékek ekkor sem esnek 10 fok alá

- írja a HungaroMet. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?