Megtudtuk: ezért van óriási lemaradásban a magyar mezőgazdaság

Megtudtuk: ezért van óriási lemaradásban a magyar mezőgazdaság

agrarszektor.hu
Érdemes hatékonyabbnak és fejlettebbnek lenni a mezőgazdasági termelésben, de nehezen megfogható az, hogy ezt hogyan kellene megvalósítani annak ismeretében, hogy a magyar agrártermelés jelentősen eltér más országokétól. Együtt kellene működnünk, akár közösen összefogni, hiszen csak így lehet ténylegesen fejlődni és irányokat meghatározni. Mindehhez kormányzati támogatásra is szükség lenne - hangzott el a Kukorica Kör Egyesület kerekasztal-beszélgetésén, amit a NAK Szántóföldi Napokon tartottak, Mezőfalván. A szakemberek egyben kifejtették, hogy miért nem annyira jövedelmező ma már kukoricát termeszteni Magyarországon. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Zábrák Gergely (Hungrana Kft.) az előadás során elmondta, hogy Ukrajna magas agrárpotenciállal bír még a háború ellenére is, és ez a jövőben is így lesz. A háború után pedig ez csak fokozódni fog.

Inkább az a kérdés, hogy az adott évben milyen terméseket tudnak lehozni, milyen exportvolumenekkel tudnak majd jelentkezni a piacon. A napraforgó, búza és a kukorica meg fog maradni a portfóliójukban, mint döntő tényező, ebben nem látni érdemi változást. A növénytermesztési struktúrájuk nem sokkal tér el a magyartól, csak éppen más szerekkel, műtrágyával érik el az eredményeket, náluk sokkal lazábbak a szabályok.

Fórián Zoltán (Erste Bank) szerint fontos kérdés, hogy vetésszerkezetük fog-e, és ha igen, milyen irányba fog változni. Mint fogalmazott, változások biztos, hogy lesznek, de mindig is tömegcikk-előállítók lesznek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ömlik be az import az EU-ba

Az EU-t egyre nagyobb mértékben „találják meg” olyan termékek, amik eddig belső előállításban voltak. Ilyen például a csemegekukorica, a méz vagy éppen a kacsahús. Ezek mind külső forrásokból kezdtek el beáramlani, amik sajnos struktúrákat borítanak fel. Nagyon át kell gondolni minden termelést, hiszen nagyon nagy kockázatok vannak ezen az oldalon

- emelte ki Fórián Zoltán.

Mindezzel Zsarnóci Csaba (OTP Bank) is egyetértett, majd hozzátette, ha az EU a saját piacát védi, az árhatások akkor is begyűrűznek, ezeket nem lehet kivédeni. Zábrák Gergely az előadás során kitért arra is, hogy rövid távon a kereslet és a kínálat kevésbé alakítja az árakat. A fundamentumokban pedig ez is hozhat változásokat. A szakember még egy fontos dologra hívta fel a figyelmet: a hírek keretezése kulcsfontosságú lett. Mindezt azzal indokolta, hogy ha valamit fel tud fújni a média, például egy erős címmel, az még a befektetőket is befolyásolhatja a piacon.

Mégsem olyan nyerő a kukorica?

Azt látjuk, hogy a kukoricatermesztés egyre nagyobb kockázatot hordoz magában. Ez az a növény, ami egy rossz évben hektáronként tud hozni 1-2 tonnát, jó évben meg akár 12 tonnát is. Más növényeknél nincsenek ekkora kiugrások. Ráadásul az árak is hektikusak, óriási lehet a volatilitás két év leforgása alatt. Ezek olyan kockázatok, amiket, ha nem kezelnek, olyan kitettségük lesz a piacon, hogy el fognak vérezni a termelők, akár még a nagyobb vállalatok is

- vélekedett Zábrák Gergely.

EZ IS ÉRDEKELHET

Zsarnóci Csaba szerint a generációváltás is kulcskérdés, hiszen nem lehet mindent úgy csinálni már, ahogyan nagyapáink csinálták. Ezzel a hozzáállással szakítani kell. Fórián Zoltán úgy véli, a magyar agráriumban az is problémát okoz, hogy a legtöbb termelő csak a „tipikus” szántóföldi növényeket akarta termeszteni, ez pedig oda vezetett, hogy ha ma valaki valamilyen más növényt termesztene, egyszerűen nincsenek hozzá fellelhető adatok. Ezeket a struktúrákat újjá vagy éppen fel kell építeni. A kérdés már csak az, hogy hogyan? Egy biztos: a gazdák ezeket egyedül nem fogják tudni kitalálni.

Itthon ez a fajta stratégia hiányzik. Nem látok olyan irányokat, amik egyértelműen abba az irányba mutatnának, hogy a hazai mezőgazdaságnak 10 év múlva ide, eddig a pontig el kell jutnia. Nagyon lemaradtunk, ez nem kérdés. Legyünk hatékonyabbak, fejlettebbek, persze. De ez sem kézzel fogható dolog. Ég és föld a mezőgazdaságunk másokhoz képest. Együtt kellene működnünk, akár közösen összefogni, hiszen csak így lehet ténylegesen fejlődni és irányokat meghatározni. Mindehhez kormányzati támogatásra is szükség lenne

- mondta Zábrák Gergely.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?